Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Τήν 19-4-2011 είχε γίνει Δημοσίευση για την Προσκυνηματική Εκδρομή της Διεθνής ΄Ενωσης Αστυνομικών του Τοπικού Τμήματος Αργολίδας.
΄Ηδη ή ημερομηνία αναχώρησης πλησιάζει (22-5-2011) Κυριακή. Για τον λόγο αυτόν θα γίνει μια σχετική ενημέρωση του θέματος.
Λόγω της συμμετοχής μου στην Προσκυνηματική Εκδρομή το BLOGGER θα έχει κάποιο κενό ενημέρωσης.
Θέλω όμως να κάνω μία επισήμανση είναι η 4η φορά που πηγαίνω, πηγαίνω όχι για να λέω ότι είμαι ποιο κοντά στην εκκλησία αλλά το ότι παρακολουθώ τόση λειτουργία και προσκυνώ  με τόσο ηρεμία (χωρίς σπρώξιμο-νεύρα κ.λ.π. τόσα πολλά των αγίων, κάτι που γίνεται εδώ στις εκκλησίες όταν φέρνουν από ΄το ΄Αγιο ΄Ορος κάποιο λείψανο), επίσης βλέπω την ζωή των μοναχών  νομίζω ότι όλα αυτά ίσως κάποιοι το σκεφθούν και εάν δεν έχουν πάει να προγραμματίσουν να πάνε. 


ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
Γύρω από την ονομασία και την παλιότερη ιστορία του ΄Ορους υπάρχουν πολλοί και διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις. Οι Αρχαίοι ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη τη χερσόνησο. Το όνομα ΄Αθως, λέξη σίγουρα προελληνική, ανήκε σε κάποιο θρακιώτη γίγαντα, που, κατά μίαν άποψη, έρριξε όλο αυτό τον πέτρινο όγκο εναντίον του Ποσειδώνα σε μία σύγκρουση κατά την αρχαιότητα μεταξύ θεών και γιγάντων. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, κατά την αρχαιότητα μεταξύ θεών και γιγάντων. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή, κατά την οποία ο Ποσειδώνας νίκησε και έθαψε κάτω από το βράχο τον επαναστάτη γίγαντα, στο φοβερό εκείνο αγώνα της γιγαντομαχίας.
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, που αναφέρουν και πολλές ιστορικές πηγές, ο Δεινοκράτης, αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θέλησε να φιλοτεχνήσει ολόκληρο τον ΄Αθω και να του δώσει τα χαρακτηριστικά της μορφής του Μεκαδόνα βασιλιά, που θα κρατούσε στο ένα του χέρι μια πολυάνθρωπη πολιτεία, ενώ από το άλλο θα έτρεχε, σαν είδος σπονδής  μέχρι τη θάλασσα, ένα ποτάμι με άφθονα νερά. Αυτό όμως δεν το δέχτηκε ο Αλέξανδρος και μάλιστα παράγγειλε να αφήσουν ήσυχο το ΄Ορος, ίσως γιατί δεν ήθελε να κληροδοτήσει στους απογόνους του μία δεύτερη ματαιοδοξία, ύστερα από εκείνη του Ξέρξη. Και εννοούσε με αυτό τη διώρυγα στο στενό λαιμό που σχηματίζεται στην αρχή της χερσονήσου, ανάμεσα στους δύο κόλπους της Ιερισσού και του Σιγγιτικού, που ο Πέρσης βασιλιάς άνοιξε (481 π.χ.), για να περάσει τα πλοία του απο τη μια θάλασσα στην άλλη έτσι και απέφευγε το τρικυμισμένο συνήθως πέλαγος στον Ακρόθωο, στη νοτιότερη άκρη της χερσονήσου. ΄Αλλωστε είχε υπόψη του και την πρόσφατη καταστροφή εκεί του στόλου του Μαρδονίου κατά την πρώτη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδος (493 π.χ). Μερικοί ιστορικοί όμως αμφισβητούν ή και αποκλείουν τη διώρυξη αυτή, υποστηρίζοντας ότι ο Ξέρξης έσυρε ολόκληρο το στόλο του πάνω στη στεριά από τη θάλασσα στην άλλη.
Η ιστορία του ΄Αθω παραμένει σκοτεινή και στους κατοπινούς αιώνες. Οι πηγές μας μιλάνε για διάφορα " πολίσματα" - κωμοπόλεις - που υπήρχαν εδώ , όπως Σάνη, Θύσσος, Κλεωναί, Δίον, Ολόφυξος, Ακρόθωοι, Απολλωνία, και που όμως δεν έχει ακόμη καθορισθεί η ακριβής τους θέση. Ξέρουμε μόνο ότι αυτά, αν και παλιότερα βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή, θα πρέπει να είχαν ερημώσει, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στο ΄Ορος οι νέοι κάτοικοί του, οι μοναχοί.  
Οι Σημειώσεις είναι εκ του Βιβλίου ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΔΑ Αρχαιολόγου - ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, Τα μοναστήρια και οι Θησαυροί τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ