Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Μ.Τ.Σ.

Εκ Ιστοσελίδος : mod.gr
Δευτέρα, 22 Αυγ 2011

Φ.900α/8747/1211417 Αυγούστου 2011

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, με θέμα «Αδικαιολόγητη μείωση των μερισμάτων του Μ.Τ.Σ., άγνωστη η ημερομηνία καταβολής των μερισμάτων και των Β.Ε.Α. από το Μ.Τ.Σ.», σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψη μου:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση στον τομέα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα, που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια με ελλείμματα και παροχές χωρίς την ύπαρξη των ανάλογων πόρων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζήτησε την πιο αποτελεσματική λύση για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΜΤΣ, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και η ρευστοποίηση της περιουσίας του και επεξεργάσθηκε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης, εξυγίανσης και ανάκαμψής του. Το σχέδιο αυτό αφορά και τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΜΤΑ και το ΜΤΝ.

Η πληρωμή του μερίσματος στους δικαιούχους του ΜΤΣ ενεργείται κάθε τρίμηνο προκαταβολικά, με προγραμματισμένη ημερομηνία καταβολής του την 5η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Οι κατά καιρούς προκύπτουσες καθυστερήσεις στην καταβολή του, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία του ΜΤΣ να καλύψει την εν λόγω δαπάνη από δικά του έσοδα και στις κατόπιν τούτου προβαίνουσες ενέργειες του, προκειμένου να εξασφαλισθεί το σχετικό ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών, διαδικασία που ακολουθήθηκε και για την καταβολή του μερίσματος Γ΄ τριμήνου τρέχοντος έτους, το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους την 26 Ιουλίου 2011.

Με βάση σχετικές υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται ότι στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων του ΜΤΣ, τα γεννηθέντα από τη δημοσίευση του Ν. 1329/83 και μετά, καταβάλλεται Βοήθημα Οικογενειακής-Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της περί ΜΤΣ νομοθεσίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων τέκνων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προβλέπεται να ικανοποιούνται κατά σειρά προτεραιότητας σταδιακά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου. Μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των δικαιούχων τέκνων που έχουν υποβληθεί στο ΜΤΣ μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2008.

Η καθυστέρηση καταβολής του ΒΟΕΑ στα τέκνα των μετοχομερισματούχων που θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης του, οφείλεται αποκλειστικά στο υφιστάμενο πρόβλημα μη επαρκούς ρευστότητας του ΜΤΣ, για την επίλυση του οποίου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του ΜΤΣ με τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του, ακολούθως ο εκσυγχρονισμός όλων των ταμείων για τη μη δημιουργία νέων χρεών και τελικά η απόκτηση ισχυρής βιωσιμότητας, έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η μετατροπή τους σε ισχυρά επικουρικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Ερώτηση 20879/28-7-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών εν Αποστρατεία Νομού Θεσσαλονίκης, το οποίο σας κοινοποιήθηκε (ΑΠ/004-2011/13-7-2011), η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αδυνατεί όπως ανακοίνωσε στους δικαιούχους μετοχομερισματούχους απόστρατους στρατιωτικούς και αστυνομικούς να καταβάλλει τα μερίσματα του Μ.Τ,Σ λόγω έλλειψης χρημάτων, την στιγμή πού με απόφασή της η Διοίκηση επέβαλε μείωση των μερισμάτων κατά 25% αναδρομικά από 1/1/2011, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατήσεων των εν ενεργεία στελεχών κατά 25% για λογαριασμό του Μ.Τ,Σ, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους μετοχομερισματούχους. Παράλληλα, καταγγέλλουν, ότι τα Βοηθήματα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (Β.Ε,Α) χρήματα που προέρχονται από κρατήσεις των εν ενεργεία αστυνομικών και στρατιωτικών από την ημέρα γέννησης του παιδιού τους, εκκρεμούν για απόδοση από τον Οκτώβριο του 2008,

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί :

Ως συναρμόδιοι για το θέμα, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή πληρωμών των μερισμάτων και των Β,Α,Ε των μετοχομερισματούχων του Μ.Τ.Σ και να αντιπαρέλθουν τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους ίδιους προσωπικά και τις οικογένειές τους;

O Βουλευτής
Άγγελος Κολοκοτρώνης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ