Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ : Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ



« Υπόσχομαι στην τιμή μου
Να εκτελώ το καθήκον μου
Στον Θεό και την Πατρίδα
Να βοηθώ κάθε άνθρωπο
Σε κάθε περίσταση
Και να τηρώ το νόμο των Προσκόπων ».

Ο Προσκοπισμός έχει τους κανόνες του που πρέπει να τηρείς για να παίζεις σωστά.

Οι βασικοί κανόνες σ΄ αυτό το όμορφο και συναρπαστικό παιχνίδι, τον Προσκοπισμό είναι η Προσκοπική Υπόσχεση και ο Νόμος του Προσκόπου.
΄Ολο το οικοδόμημα του Προσκοπισμού βασίζεται σ΄ αυτές τις δύο αρχές.

Για να ονομαστείς Πρόσκοπος πρέπει να δώσεις την Υπόσχεσή σου στον Αρχηγό σου και μπροστά σε όλη την Ομάδα.

Η Προσκοπική Υπόσχεση σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις Πρόσκοπος και μέλος της Μεγάλης Παγκόσμιας Αδελφότητας των Προσκόπων.

Υπόσχεση θα πει να μείνεις πιστός στο « λόγο της τιμής σου » που έδωσες γι΄ αυτό πριν υποσχεθείς πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που αναλαμβάνεις να τηρήσεις. Πρέπει να αναμετρήσεις τις δυνάμεις σου και να αναρωτηθείς αν έχεις τη δύναμη και τη θέληση να το πράξεις.

Την Υπόσχεση την δίνεις μια για πάντα και δεν μπορείς να την πάρεις πίσω. Το μυστικό για να την τηρήσεις είναι να την καταλάβεις καλά και να την νοιώσεις στο βάθος της ψυχής σου, να γίνει βίωμά σου και κανόνας της ζωής σου.

Ας δούμε λοιπόν, τι ζητάει από σένα η Προσκοπική Υπόσχεση.

Να εκτελείς τι καθήκον σου στο θεό.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβεις τα καθήκοντα που έχεις προς Αυτόν, που είναι γεμάτος αγάπη για σένα, να προσεύχεσαι, να εκκλησιάζεσαι τακτικά και να είσαι συνεπείς στις θρησκευτικές υποχρεώσεις σου. Να επικοινωνείς με το θεό σε κάθε ευκαιρία, στο σπίτι σου, στην εκδρομή, στην κατασκήνωση, γιατί ο Θεός βρίσκεται παντού και όσο περισσότερο Τον αναζητάς τόσο περισσότερο Τον γνωρίζεις.

Να εκτελείς το καθήκον σου στην Πατρίδα.

Η Πατρίδα είναι μία έννοια που περιλαμβάνει ότι το τιμιότερο και το αγνότερο υπάρχει στη ζωή σου. Πατρίδα είναι οι γονείς σου, οι συμμαθητές σου, οι γνωστοί σου, οι φίλου σου, ακόμα πατρίδα είναι τα βουνά και τα ακρογιάλια που πας εκδρομές, Πατρίδα είναι τα ήθη και έθιμά μας, η Θρησκεία μας, η Πνευματική μας κληρονομιά, τα μνημεία των προγόνων μας. Πατρίδα επίσης είναι κι αυτοί που θα έρθουν μετά από σένα.
Όλα αυτά συνθέτουν τα περιεχόμενα της Πατρίδας και όλα πρέπει να τα σέβεσαι να τα τιμάς και να τα προστατεύεις.

Να βοηθά κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση.

Πρέπει δηλαδή να είσαι έτοιμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε συνάνθρωπό σου, αδιάφορα από χρώμα, φυλή ή Θρησκεία και όποτε χρειασθεί ανεξάρτητα από τη δυσκολία ή την ευκολία που παρουσιάζει ή περίσταση.
Δεν φτάνει όμως, να επιθυμείς να βοηθήσεις το συνάνθρωπό σου. Πρέπει να μπορείς και να ξέρεις. Γι αυτό η Υπόσχεση που θα δώσεις, σου δημιουργεί την υποχρέωση να αποκτήσεις γνώσεις και να αναπτύξεις τις ικανότητές σου, για να μπορείς να βοηθήσεις αποτελεσματικά όποιον έχει ανάγκη.

Να τηρείς το Νόμο του Προσκόπου.

Για να τηρήσεις το Νόμο, αυτόν τον προσκοπικό δεκάλογο τιμής, πρέπει να τον μελετήσεις καλά, να τον νοιώσης και να τον κάνεις κανόνα της καθημερινής σου ζωής. Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας καλός και άξιος πολίτης.
Χρειάζεσαι βέβαια να τον έχεις πάντα οδηγό της ζωής σου, στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές, να βάλεις τα δυνατά σου και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να τον τηρείς. Κι αν κάτι δεν το καταφέρεις προσπάθησε πάλι και πάλι με όλη σου τη δύναμη.
Οι δυσκολίες είναι « το αλάτι της ζωής ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ