Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Βαδίζει στα τυφλά το ΜΤΣ, στον αέρα το μέρισμα


ΠΗΓΗ: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ staratalogia.blogspot.com

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011




Ένα βήμα πριν από την κήρυξη στάσης πληρωμών το Ταμείο των στρατιωτικών, καθώς μειώνονται τα έσοδα και οι εισφορές παρακρατούνται από το ΥΠΟΙΚ έναντι των οφειλών


Εγκαταλειμμένο στην τύχη του από την πολιτική ηγεσία, παρά την έντονη φύση των προβλημάτων του που έχουν τεθεί μετ' επιτάσεως τα τελευταία δύο χρόνια, με ελάχιστα πλέον έσοδα και με τις... εισφορές των στρατιωτικών να παρακρατούνται από το υπουργείο Οικονομικών έναντι των οφειλών του προς το τελευταίο, το οποίο κάλυψε τα μερίσματα των ετών 2009, 2010 και 2011, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έφτασε πλέον στο σημείο αδυναμίας καταβολής του μερίσματος από τις αρχές του 2012.

Οι πληροφορίες ότι εξετάζονται από το ΜΤΣ προτάσεις για περαιτέρω δραστική έως και εξ ολοκλήρου περικοπή του μερίσματος του έτους 2012 και το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε ήδη τη χρονική μετατόπιση καταβολής του μερίσματος του πρώτου τριμήνου του 2012, ώστε αυτό να δίδεται πλέον ως «δεδουλευμένο» (τον Απρίλιο του 2012, αντί του Ιανουαρίου), προκάλεσαν αναβρασμό στις τάξεις των στρατιωτικών και έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους και ενώσεις αποστράτων. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΜΤΣ της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου ήταν:

• Από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών: α) Να ανασταλεί η χορήγηση του. μερίσματος για το έτος 2012. β) Τα καθαρά έσοδα του Ταμείου του 2012 (μόλις 2.154.000 ευρώ) να δοθούν για το ΒΟΕΑ (βοήθημα επαγγελματικής αποκαταστάσεως) και γ) το μέρισμα του 2012 να καταβληθεί μειωμένο κατά 48%.
• Από τον γενικό διευθυντή του ΜΤΣ, ταξίαρχο Ν. Τσελεκίδη: α) Μετάθεση πληρωμής του μερίσματος α' τριμήνου για τον Απρίλιο του 2012. β) Επανεξέταση του όλου θέματος μετά τη λήψη οριστικών αποφάσεων από το υπουργείο Οικονομικών επί των κατατεθεισών προτάσεων για ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται η αποδέσμευση των κρατήσεων των στρατιωτικών του έτους 2011, ύψους 86.400.000 ευρώ, και ο διακανονισμός του χρέους του Ταμείου προς το υπουργείο, ύψους 225.000.000 ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.
• Από τον πρόεδρο του Ταμείου, υποστράτηγο ε.α. Χαρ. Σωτηρόπουλο:α) Μετάθεση της πληρωμής του μερίσματος του α' τριμήνου, β) Χορήγηση ελάχιστου συμβολικού μερίσματος για το έτος 2012. γ) Επανεξέταση, εναλλακτικώς, του οριστικού ύψους του μερίσματος εν αναμονή της προωθήσεως νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση των εσόδων του Ταμείου.
• Από τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού), αντιστράτηγο ε.α. Π. Μαυροδόπουλο: Μετάθεση καταβολής του μερίσματος α' τριμήνου και περικοπή του ήδη καταβαλλόμενου μερίσματος κατά 25%.
• Από τα μέλη του Δ.Σ. αντιστράτηγο ε.α. Δ. Λυμπέρη, υποστράτηγο Θ. Δαγρέ και ταξίαρχο Ζ. Πρασσάκη: Μετάθεση καταβολής μερίσματος α' τριμήνου, και συνέχιση καταβολής του μερίσματος στο ίδιο ύψος με του 2011, χωρίς περαιτέρω περικοπή.

Αντι-προτάσεις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε δεκτή και παρέμβαση της δραστήριας ΑΚιΣ (Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών), «υπό τύπον ακροάσεως» και χωρίς να επιτραπεί διάλογος, η οποία παρουσίασε και ένα υπόμνημα με ολοκληρωμένες προτάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΚιΣ, οι προτάσεις της, που εκφράζουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, είχαν ως εξής και αξίζει να τις δούμε εν συντομία:

1. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις διοικήσεις του και, μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35ετίας.

2. Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από τη Βουλή νόμου 1911/1990, άρθρο 27, περί διαχωρισμού του ΜΤΣ σε δύο Ταμεία, ένα υπό το ΥΠΕΘΑ και ένα υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίησή του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεότερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί μία 20ετία και πλέον. Υπόψη, σημειώνει η ΑΚιΣ, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη περί Μετοχικών Ταμείων της εταιρείας Deloitte, τον Μάρτιο του 2010, το αναλογικό έλλειμμα που δημιουργείται κάθε χρόνο στο ΜΤΣ από τη διαχρονική άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καλύπτει τη διαφορά από τα έσοδα και παροχές του ΜΤΣ προς τα προερχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ. μέλη του, είναι τεράστιο και υπολογιζόταν τον Μάρτιο του 2010 σε 700 εκατ. ευρώ.

3. Εναλλακτικά, προτείνεται να δημιουργηθούν άμεσα στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία-φορέα (Στρατού Ξηράς - ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα (αρχή ανταποδοτικότητας).

4. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Η ΑΚιΣ επισημαίνει ότι είναι τουλάχιστον οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν το μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για την ενίσχυση του μερίσματος άλλων κατηγοριών.

5. Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο εντός Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρου του ΜΤΣ.

6. Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού, καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού προσωπικού, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα Ταμεία του δημόσιου τομέα.

7. Ενοποίηση από το ΥΠΕΘΑ των τριών Ταμείων των Ε.Δ. (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) σε ένα, καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Η επιλογή από το ΥΠΕΘΑ, τονίζει η ΑΚιΣ της συνέχισης των μέχρι τώρα διακρίσεων μεταξύ των μερισματούχων των Κλάδων των Ε.Δ. αποτελεί προσβολή του Στρατού Ξηράς, των οικογενειών των εκλιπόντων συναδέλφων, καθώς και των αναπήρων, σε σύγκριση με το Π.Ν., το Λ.Σ. και την Π.Α., δεδομένου ότι αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μέρισμά τους, και μάλιστα αρκετά ικανοποιητικό, τη στιγμή που κινδυνεύει να ανασταλεί πλήρως η χορήγησή του από το ΜΤΣ.
(ΚτΕ 23/12/2011 – ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ