Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τί είπε ο Χρυσοχοΐδης για μεταναστευτικό και παρελάσεις

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα, σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κλειστής φιλοξενίας στην Κοζάνη, τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τις επικείμενες εκλογές.


Νίκος Χατζηνικολάου: Έχουμε μαζί μας τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Εγώ δυσκολεύομαι κ. Χρυσοχοϊδη να το πω Προστασίας του Πολίτη.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ καμιά φορά γιατί προέρχομαι από το παρελθόν.
Ν. Χατζηνικολάου: Όχι, εγώ δεν το κάνω εκ λόγων συνηθείας. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι είναι Προστασίας του Πολίτη.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Για πείτε μου…
Ν. Χατζηνικολάου: Μου μοιάζει ότι είναι προστασίας της Κυβέρνησης του Κράτους, όχι του Πολίτη. Η συμπεριφορά των Αρχών Ασφαλείας το τελευταίο διάστημα ιδίως επί των ημερών του προκατόχου σας του κ. Παπουτσή, στις μεγάλες ειρηνικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν δικαιώνουν τον τίτλο Προστασία του Πολίτη.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε η προστασία του πολίτη είναι μια καθημερινή υπόθεση, για να μην αδικούμε την αστυνομία κ. Χατζηνικολάου, είναι μια υπόθεση καθημερινή που εκδηλώνεται με την αντεγκληματική πολιτική, το κυνήγι και την καταδίωξη του εγκλήματος, την παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές κ.α. Θέλω να πω ότι είναι πολυποίκιλη και πολύπλευρη η δραστηριότητα της Αστυνομίας. Συνεπώς, πιστεύω ότι κάνει τη δουλειά της. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν δύο χρόνια τώρα –όπως είπατε- πρωτοφανείς διαδηλώσεις, ειρηνικές σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αλλά και βίαιες, όπως ήταν τα τελευταία γεγονότα που πραγματικά δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην εικόνα της χώρας κ. Χατζηνικολάου αλλά και στην καταστροφή βέβαια, δημόσιου πλούτου και ιδιωτικών περιουσιών. Είναι κρίμα αυτό που έγινε. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να ξαναγίνει ποτέ. Υποθέτω ότι αναφέρεστε στις μεγάλες ειρηνικές συγκεντρώσεις που εκδηλώθηκαν …
Ν. Χατζηνικολάου: Αναφέρομαι στις ειρηνικές συγκεντρώσεις όπου αντί η Αστυνομία να ελέγξει αυτούς τους βάνδαλους που κάψανε σπίτια, μαγαζιά, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, έριχνε δακρυγόνα στους ειρηνικούς διαδηλωτές.
Αντώνης Δελατόλας: Την ώρα που έλειπαν από τις γειτονιές οι Αστυνομικοί.
Ν. Χατζηνικολάου: Ακριβώς.
Υπουργός, Μ. Χρυσοχοϊδης: Κύριε Δελατόλα, απλώς η Αστυνομία είχε και ένα άλλο ρόλο να προστατεύσει τις δημόσιες υποδομές, να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Όταν μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ένα σημείο τόσο στενό υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι.
Α. Δελατόλας: Να πάμε τώρα στο σήμερα. Έχετε προαναγγείλει -και δεν καταλαβαίνω μάλιστα και τη σκοπιμότητα- μια επιχείρηση, τη λεγόμενη «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας για τους μετανάστες. Ποια η σκοπιμότητα;
Ν. Χατζηνικολάου: Υπάρχουν και οι αντιδράσεις σήμερα από την Κοζάνη, όπου λέγεται ότι θα αξιοποιηθεί ένα στρατόπεδο παλιό, έξω από την πόλη, στη Νεάπολη Κοζάνης, για να στεγαστούν εκεί οι λαθρομετανάστες που θα μαζέψει η Αστυνομία σε αυτή την επιχείρηση σκούπα στην Αθήνα.
Α. Δελατόλας: Κατ΄αρχάς υπάρχει ένα θέμα. Αυτό το αναγγέλετε; Ποια είναι η σκοπιμότητα; Και δεύτερον, επί της ουσίας, άρχισε, θα έχει αποτέλεσμα, υπάρχει χρονικός ορίζοντας που θα γίνει;
Ν. Χατζηνικολάου : Και τι θα τους κάνετε μετά;
Α. Δελατόλας: και που θα τους πάτε;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε όλα αυτά που σχολιάζονται αυτές τις ημέρες. Ξεκινώντας από το εξής πολύ απλό, σε αυτή τη χώρα συμβαίνουν δύο μοναδικά πράγματα κ. Χατζηνικολάου και κ. Δελατόλα. Το πρώτο μοναδικό και πρωτοφανές είναι ότι εάν θέλει κάποιος να έρθει παράνομα στην Ελλάδα, τον φέρνουν τα παράνομα δίκτυα διακίνησης αφού έχει πληρώσει 2.000 ή 3.000 χιλιάδες ευρώ. Αφού έχει ξεπουλήσει την περιουσία του εκεί που ζούσε στο Μπαγκλαντές ή στο Πακιστάν, τον φέρνουν τα παράνομα κυκλώματα στον Έβρο. Μπαίνει λοιπόν κανείς στον Έβρο, τον καλοδέχονται οι δικοί μας οι συνοριακοί φρουροί ή ο στρατός, πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα μόνος του, αυτοβούλως, δηλώνει την ταυτότητά του, την καταθέτει, δακτυλοσκοπείται και παίρνει ένα χαρτί που λέει ότι θα φύγει από τη χώρα σε ένα μήνα και εν συνεχεία έρχεται και «αλητεύει» περιπλανώμενος στην Αθήνα ή γίνεται μέρος ενός κυκλώματος εκμετάλλευσης. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που συμβαίνει εδώ, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Το δεύτερο, που συμβαίνει -δεν το συνδέω, με το πρώτο, όμως θέλω να το αναφέρω και θα επανέλθω στο πρώτο ζήτημα- είναι ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί ο καθένας να έχει ένα οπλοπολυβόλο που λέγεται καλάσνικοφ, το πιο επικίνδυνο όπλο του κόσμου, και να χτυπάει αθώους πολίτες για πέντε ευρώ. Αυτό επίσης, δεν υπάρχει πουθενά σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Επανέρχομαι, λοιπόν, στο πρώτο ζήτημα. Όταν λοιπόν, για παράδειγμα αυτός ο άνδρας ή αυτή η γυναίκα που την εκδίδουν εδώ διάφοροι, ή κάποιος που διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών, εμφανίζεται στο Κέντρο της Αθήνας γίνεται μέρος ενός δικτύου οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι, λοιπόν, έχουμε χιλιάδες ανθρώπους , το 80% -κ. Χατζηνικολάου και κ. Δελατόλα- των διακινητών είναι αλλοδαποί. Και όποιοι υποστηρίζουν άλλα πράγματα, δυστυχώς έχουν άδικο. Υπάρχουν 700 γυναίκες οι οποίες επιδίδονται σε παράνομη πορνεία, όλες αλλοδαπές. Οι οποίες παράνομα επαναλαμβάνω ασκούν αυτή τη δραστηριότητα. Γιατί τόσα χρόνια υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Για έναν και μοναδικό λόγο. Ο μοναδικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας και κράτησης των αλλοδαπών (παράνομων μεταναστών).
Α. Δελατόλας: Όχι, μόνο αυτό αλλά δεν υπάρχει και διεργασία αποτροπής. Αυτή τη δήλωση που μας κάνατε πριν, την οποία ακούσαμε με το Νίκο με πολύ προσοχή μπορούσε να έχει γίνει από εσάς –αν ψάξουμε στο αρχείο θα το βρούμε- και πριν όταν από την προηγούμενη θητείας σας, εδώ. Άρα, από τότε μέχρι τώρα στο θέμα της αποτροπής δεν έχει αλλάξει κάτι.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι, δεν είναι έτσι καθόλου τα πράγματα. Απλά, υπάρχει κάτι εξαιρετικά μοναδικό, πια, δικαιολογημένα σε αυτή τη χώρα. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα. Όταν φυλάμε τα θαλάσσια σύνορα προσπαθούν και έρχονται από την ξηρά, όταν φυλάμε τα χερσαία έρχονται από τη θάλασσα. Αυτό που λέτε είναι αδύνατο να γίνει κ. Δελατόλα. Δεν είναι δυνατόν ανθρώπινες ψυχές με μικρά παιδιά, που «πέφτουν» μπροστά στην «πόρτα» σου να τους πετάξεις στο ποτάμι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους πάρεις, να τους φιλοξενήσεις και να τους επιστρέψεις πίσω στην πατρίδα τους. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η αποτροπή με την έννοια που το εννοείτε.
Α. Δελατόλας: Δεν το εννοώ έτσι. Ίσα-ίσα εγώ είμαι και εναντίον του φράχτη. Είπα όμως, ότι δεν έχει εφαρμοστεί ένα σχέδιο με διαδικασίες νόμιμες αποτροπής.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει διαδικασίες αποτροπής όπως τις εννοείτε. Δηλαδή, αν είχαμε -θεωρητικώς - κάθε μισό μέτρο στον Έβρο, από το Ορμένιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, από έναν στρατιώτη ή έναν αστυνομικό δεν θα μπαίνανε μέσα; Τι θα τους κάνεις; Είναι ανθρώπινες ψυχές που είναι μπροστά στην πόρτα σου, με μικρά παιδιά νηστικά, άρρωστους ανθρώπους. Λοιπόν, δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται διαφορετικά. Όχι τέτοια αποτροπή. Η αποτροπή είναι μία από τη στιγμή που εισέρχεται στη χώρα να μη του δίνεις ένα χαρτί να ταξιδεύει ελεύθερα και να αλητεύει μετά ή να τον «αλητεύουν» επαναλαμβάνω, δηλαδή να γίνεται μέρος κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Είναι απλό, να τον κρατήσεις σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας για να μην κατηγορηθείς αλλά και γιατί δεν πρέπει ούτως ή άλλως να φέρεσαι στους ανθρώπους με βάναυσο τρόπο και στη συνέχεια να τον βοηθήσεις να επιστρέψει στην πατρίδα του, πληρώνοντάς του το εισιτήριο και δίνοντας του λίγα χρήματα για να ξεκινήσει εκεί μια καινούργια ζωή.
Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Υπουργέ, πάντως, δεν πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε εθνική μεταναστευτική πολιτική; Δηλαδή, γίνεται κάθε φορά να εξαρτάται η στάση μας σε ένα τόσο κρίσιμο για την επιβίωση και την πορεία της χώρας θέμα, απ΄το πώς αισθάνεται ο εκάστοτε Υπουργός; Δηλαδή, έρχεται ο Χρυσοχοϊδης έχει παραπάνω ευαισθησία στο θέμα ασχολείται. Έρχεται ο «Χ» δεν έχει ευαισθησία δεν ασχολείται, ξαναγινόμαστε στο χάλι αυτό που έχουμε. Δεν πρέπει να αποκτήσει εθνική μεταναστευτική η χώρα; Δεν πρέπει να αποφασίσουμε τι μπορούμε να αντέξουμε και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Η απάντηση λοιπόν, είναι η εξής.
Ν. Χατζηνικολάου: Λοιπόν δεν πρέπει να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική η χώρα; Δεν πρέπει να αποφασίσουμε τι μπορούμε να αντέξουμε; Και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Βεβαίως. Η απάντηση λοιπόν είναι η εξής. εδώ και ένα χρόνο η χώρα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής. Έχει γίνει η υπηρεσία Ασύλου, έχει γίνει η υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Συνεπώς, μιλάμε για μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση μεταναστευτικής πολιτικής. Λεφτά υπάρχουν – ευρωπαϊκά εννοώ . Τι δεν υπήρξε; Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση γιατί υπήρχαν αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών όπως είπατε προηγουμένως, γιατί υπάρχει πολλές φορές η πολιτική ατολμία, γιατί δεν αναλαμβάνουμε το κόστος και φτιάξαμε – αφήσαμε την πόλη της Αθήνας, την πιο ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης σε αυτό το κατάντημα. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Εγώ επικαλούμαι τη συνείδηση και την ευαισθησία όλων των ανθρώπων, είμαι προσωπικά πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και ως πολιτικός το ίδιο, αλλά δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε χιλιάδες ανθρώπους στην εκμετάλλευση από τη μία πλευρά και από την άλλη στην υποβάθμιση και την απαξίωση των περιουσιών και της ζωής μας. Λοιπόν, τα κέντρα θα γίνουν, κύριε Χατζηνικολάου, θα γίνουν πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα, δεν με αφορά τι λένε οι τοπικές κοινωνίες.
Ν. Χατζηνικολάου: Απλώς τα ακούμε αυτά πάλι σε προεκλογικό χρόνο, και όταν τα ακούμε σε προεκλογικό χρόνο, τα ακούμε για να τα ακούσουμε …
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Σωστά. Λοιπόν εγώ θα σας πω με βεβαιότητα και με ευθύνη και με δέσμευση ότι το πρώτο (κέντρο) θα αρχίσει να λειτουργεί σε είκοσι μέρες εκεί που σας είπα στην Κοζάνη. Θα λειτουργήσει και θα πάνε όλο το κέντρο της Αθήνας, όλοι οι άνθρωποι από το κέντρο αυτοί που καθημερινά ασκόπως κινούνται εγκληματώντας , θα πάνε εκεί , θα φιλοξενούνται με ανθρώπινες συνθήκες ευρωπαϊκών προδιαγραφών αλλά δεν θα ξαναφύγει κανείς από εκεί μέσα, εάν δεν γυρίσει στην πατρίδα του. Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους. Η Ελλάδα σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα έχει πλέον αυτό το φαινόμενο. Κύριε Δελατόλα, η αποτροπή θα είναι αυτή.
Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε λίγο σας παρακαλώ στην 25η Μαρτίου και στις παρελάσεις. Εγώ αυτά που ακούμε για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η παρέλαση είναι πραγματικά πρωτοφανή. Ακούμε δηλαδή ότι θα θέλεις ταυτότητα, θα υπάρχει έλεγχος, έλεγχος σωματικός, στην τυχόν τσάντα που θα κρατάς,
Α. Δελατόλας: Ότι γίνεται στα γήπεδα θα γίνεται στις παρελάσεις.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, σε μεγάλη απόσταση από την εξέδρα των επισήμων δεν θα μπορεί να προσεγγίσει κανείς, ότι με προσκλήσεις θα μπαίνουν στο χώρο απέναντι από την εξέδρα… έχουμε μία αίσθηση όλοι ότι η παρέλαση παύει να είναι παρέλαση, παύει να είναι να έχει το λαϊκό χαρακτήρα της συμμετοχής που είχε τα προηγούμενα χρόνια…
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Έτσι όπως και πολλά άλλα γεγονότα της ζωής μας που αποτελούσαν άλλο χαρακτήρα όπως είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου, γίνεται τόπος αναμέτρησης διαφόρων εγκληματικών στοιχείων …
Ν. Χατζηνικολάου: Εδώ όμως δεν μιλούμε για εγκληματικά στοιχεία, εδώ μιλούμε για τους πολίτες που θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους και να πάνε στην παρέλαση. Και ακούω πάρα πολλούς εγώ να μην επιτρέπουν στα παιδιά να λάβουν μέρος στις μαθητικές παρελάσεις, φοβούμενοι επεισόδια, έκτροπα, ΜΑΤ, δακρυγόνα κλπ…
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Σωστά. Να πω λοιπόν στο φίλο μου, τον κύριο Δελατόλα, επειδή έριξε μία «μπιχτή» για το ποδόσφαιρο… ακριβώς το γεγονός ότι υπήρξαν έλεγχοι, κύριε Δελατόλα, στο ποδόσφαιρο, υπήρξαν μόνο εφτά βεγγαλικά σε όλη τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα. Το πώς βρέθηκαν χούλιγκαν στην κερκίδα των επισήμων, να ρωτήσετε κάποιους από τους επισήμους, εκεί που είναι υπεύθυνοι για τη δουλειά αυτή. Όπως επίσης και για αυτούς που διοικούν το Ολυμπιακό Στάδιο και τον αθλητισμό διότι δυστυχώς φωνάζουμε και δεν ακούγεται κανείς. Λοιπόν, και το γεγονός ότι η Αστυνομία έδιωξε 4.000 πολίτες οι οποίοι πήγαν να μπουν μέσα στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια. Αυτά απλώς για την ενημέρωσή σας και έχουμε δώσει και φωτογραφίες, η Αστυνομία έδωσε φωτογραφίες μετά από εισαγγελική άδεια όλων αυτών οι οποίοι ασχημονούσαν και δημιούργησαν προβλήματα προχθές. Έρχομαι όμως στο προκείμενο που με ρώτησε ο κ. Χατζηνικολάου
Ν. Χατζηνικολάου: Εδώ ένας φίλος μου λέει, πείτε στον υπουργό πως ευτυχώς που η παρέλαση πέφτει την Κυριακή – 25η Μαρτίου – αλλιώς θα βάζανε λουκέτο και στα μανάβικα…
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά, αλλά τα μανάβικα δεν δουλεύουν κάθε φορά που έχουμε την Εθνική Γιορτή αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ αυτό που θέλω να πω είναι , χρησιμοποιώντας τα δικά σας λόγια γιατί αυτοί που απειλούν να υπονομεύσουν και να ασχημύνουν , να κάνουν ασχήμιες στην παρέλαση, δεν είναι το Κράτος. Δεν είναι η Αστυνομία, αυτοί που απειλούν να δημιουργήσουν ασχήμιες είναι διάφοροι - τώρα τελευταία μάλιστα αυτόκλητοι προστάτες των πολιτών, διάφοροι «παλικαράδες» τύπου πολιτοφύλακες, διάφοροι άλλοι οι οποίοι θέλουν να φυλούν γειτονιές κοκ. Θέλω να πω δηλαδή, έχουν αρχίσει φαινόμενα τα οποία καλούν τους πολίτες, εκβιάζουν τους πολίτες , απειλούν τους πολίτες και τους πολιτικούς να μην εμφανιστούν στην παρέλαση, να μην εμφανιστούν οι εκλεγμένοι άρχοντες στην παρέλαση κλπ. Θα είναι όλοι εκεί . αυτή είναι λοιπόν η δική μου η θέση, κύριε Χατζηνικολάου. Με πολλή ευαισθησία απέναντι σε ένα γεγονός που είναι εθνικό και όποιος θεωρεί ότι η παρέλαση είναι πεδίο αναμέτρησης. Αυτό είναι λάθος. Είναι μία αντιδημοκρατική ενέργεια. Και εμείς από τη δική μας την πλευρά, η Αστυνομία από τη δική της την πλευρά οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να αντιμετωπίσει όλους εκείνους, οι οποίοι θέλουν να διασαλέψουν την κοινωνική ειρήνη και τη γιορτή της εθνικής μας αφύπνισης που πρέπει να υπάρχει κάθε φορά που γίνονται αυτά τα γεγονότα.
Ν. Χατζηνικολάου: Εγώ άκουσα ένα πιτσιρικά, 16 ετών, ή χθες ή προχθές σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό, να λέει ότι εγώ θέλω στην παρέλαση να αποδώσω τιμή στους ήρωες της Επανάστασης. Τους σημερινούς πολιτικούς, τους σημερινούς ταγούς δεν τους θεωρώ ήρωες. Θεωρώ ότι οδήγησαν τη χώρα μου στην καταστροφή. Και δεν θέλω να τους αποδώσω τιμή. Τι απαντάτε σε αυτό το ερώτημα; Σε αυτό το 16χρονο. Είναι ένα από τα παιδιά που περνούν μπροστά από την εξέδρα, αποστρέφουν το κεφάλι τους και γυρίζουν από την άλλη πλευρά.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η απάντησή μου είναι η εξής. Η μία είναι ότι ο κάθε πολίτης και το 16χρονο αγόρι που είναι μαθητής έχει την απόλυτη δικαιοδοσία και την απόλυτη εξουσία του εαυτού του και την απόλυτη βούληση να διακηρύσσει με οποιοδήποτε τρόπο νόμιμο τις απόψεις του. Και μπράβο του που έχει απόψεις. Σε ότι αφορά στην αποστροφή του κεφαλιού, που επίσης είναι δικαίωμά του, θέλω να του πω ότι πότε η αποστροφή του κεφαλιού και πότε η βία στην ιστορική μας διαδρομή απέδωσε τελικά καλό αποτέλεσμα;
Ν. Χατζηνικολάου: Η αποστροφή του κεφαλιού δεν είναι βία. Η αποστροφή του κεφαλιού είναι απαρέσκεια.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, με συγχωρείτε, η απαρέσκεια λοιπόν και όποιες άλλες εκφράσεις, πότε δημιούργησαν θετικό πρόσημο στην εξέλιξη του εαυτού μας; Ποτέ. Άρα, λοιπόν αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας , αποστρέφοντας το κεφάλι από τη μία πλευρά -σωστά- είναι δικαίωμά του να το κάνει αλλά από την άλλη πλευρά έχοντας υπόψη μας το εξής: ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για το που θα πάει αυτή η χώρα, αυτή η κοινωνία. Ο καθένας από μας πια τώρα και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τους πολιτικούς καλύτερους μέσα από την ενεργή μας συμμετοχή.
Ν. Χατζηνικολάου: Σας άκουσα να κάνετε μια δήλωση που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Είπατε ότι από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τα όσα θα συμβούν ή δεν θα συμβούν θα εξαρτηθούν πολλά και σε σχέση με τις εκλογές. Θέλω να την εξηγήσετε τη δήλωση αυτή γιατί είναι παρεξηγήσιμη. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Χατζηνικολάου δεν έχω κάνει ποτέ εγώ τέτοια δήλωση. Με συγχωρείτε αλλά δεν έχω πει κάτι τέτοιο.
Ν. Χατζηνικολάου: Έτσι μου μετέφεραν ακροατές του σταθμού που σας άκουσαν σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό να λέτε ότι για το εάν γίνουν επεισόδια ή όχι, πολλά θα εξαρτηθούν και σε σχέση με τις εκλογές. Η ημερομηνία τους.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Όχι, όχι, καθόλου κ.Χατζηνικολάου.
Α. Δελατόλας: Ας είναι. Πάντως εσείς έχετε μια επιμονή στο να μην γίνουν εκλογές και αυτό μου κάνει πολύ εντύπωση γιατί σας ξέρουμε πολλά χρόνια κι εγώ και ο Νίκος. Δεν αντιβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία που πρέπει να προσέλθει ο λαός να αποδώσει ευθύνες, να τοποθετηθεί για τα όσα έχουν συμβεί, να εκτιμήσει, να αποδοκιμάσει κόμματα και συμπεριφορές; Πώς είναι δυνατόν να ζητάτε να παραταθεί ο βίος μιας κυβέρνησης που για πάρα πολλούς λόγους να μην λέμε τώρα θα πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πολύ καλά κάνετε και με ρωτάτε για να σας απαντήσω ότι βεβαίως υπάρχει και η δημοκρατική ανάγκη θα έλεγα για έκφραση από την πλευρά του λαού του μηνύματός του ενόψει της επόμενης περιόδου αλλά και της κρίσης και της αξιολόγησής του για την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο κ. Δελατόλα η χώρα αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της χώρας είναι να μπορέσει να υλοποιήσει μια σειρά από υποχρεώσεις και να πάρει μέτρα. Οι προτεραιότητές της είναι μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα μου πείτε η νέα κυβέρνηση δεν θα τα κάνει; Ενδεχομένως, να τα κάνει. Είμαι βέβαιος ότι θα τα κάνει αλλά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα χαθεί η πολιτική σταθερότητα και κυρίως θα μπούμε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Επίσης, πιστεύω ότι είναι ένα ρίσκο το οποίο παίρνουμε αυτή τη στιγμή ως πολιτικός κόσμος, με το να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές.
Ν. Χατζηνικολάου: Είπατε η νέα κυβέρνηση και εγώ θα ρωτήσω, ποια νέα κυβέρνηση; Τι μπορεί να προκύψει; Θέλω να πω ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι προφανές ότι κυβέρνηση ενός κόμματος δεν θα υπάρξει.
Οι δυνάμεις που υπερψήφισαν τη νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο είναι πολύ συγκεκριμένες. Είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμμαχία και πέραν τούτων ουδείς. Δεν βλέπω ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση. Επομένως, κάνουμε εκλογές για να επαναλάβουμε ένα σχήμα σα το σημερινό, ίσως με άλλο Πρωθυπουργό και άλλο Υπουργό Οικονομικών;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Προσωπικά έχω αυτές τις αγωνίες και ανησυχίες και υποβάλω και ο ίδιος στον εαυτό μου αντίστοιχα ερωτήματα, από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει κατασταλάξει στη συνείδηση των ανθρώπων, τι έγινε σε αυτή τη χώρα εδώ και δύο χρόνια; Πως θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το αποτρέψουμε; Ή κυρίως, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Και το πόσο ψύχραιμοι θα είμαστε στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και πόσο αποφασιστικοί στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας ως πολιτική ηγεσία απέναντι στο λαό; Έχω και εγώ τα ίδια ερωτήματα με εσάς. Απλά πιστεύω ότι τελικώς επειδή πολιτική σημαίνει ευθύνη δεν θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη, θα βρεθούν λύσεις, είμαι βέβαιος για αυτό.
Α. Δελατόλας: Η συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, σας δίνει τα εχέγγυα για να επαναληφθεί το εγχείρημα και μετά τις εκλογές;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Οφείλω να ομολογήσω ότι τελευταία, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και ότι είναι πολύ θετικά. Βεβαίως, παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα που συμμετέχουν αλλά προφανώς, αντιλαμβάνομαι, και την απόφαση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά, να συμμετέχει ενεργά και συστηματικά πλέον στη διαμόρφωση των κυβερνητικών εξελίξεων.
Α. Δελατόλας: Οι εκλογές είναι σε ένα μήνα, αύριο δηλαδή, Θα βλέπατε εσείς μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας; Ακόμα και με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά; Όπως ο κ. Λοβέρδος, είπε σε αυτό εδώ το μικρόφωνο.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Αυτό το οποίο βλέπω για να είμαι πολύ καθαρός μαζί σας, είναι ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό παράγοντα, και στην παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Με αυτές τις δυνάμεις θα πορευτούμε. Όποιοι δεν πιστεύουν στο ευρώ και όποιοι δεν πιστεύουν τελικά σε αυτή την πορεία η οποία μπορεί να είναι από εδώ και πέρα…
Ν. Χατζηνικολάου: Ακόμα και με Σαμαρά πρωθυπουργό;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Αυτό δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς κ. Χατζηνικολάου, γιατί θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ν. Χατζηνικολάου: Πείτε μου κύριε Υπουργέ σας παρακαλώ, συμφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο που καλεί πίσω τους Βουλευτές που δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο ή με τον κ. Λοβέρδο, θα προτιμούσατε να μην επιστρέψουν, γιατί όχι μόνο τη διένυσαν τη γέφυρα αλλά η τη διέρρηξαν κιόλας . Την ανατίναξαν.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Υπάρχουν δύο στοιχεία. Το ένα στοιχείο είναι ότι είδα συναδέλφους μας οι οποίοι καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, καταψήφισαν το μνημόνιο τώρα έρχονται και ψηφίζουν τα εφαρμοστικά μέτρα. Νομίζω ότι υπάρχει και το ζήτημα της πολιτικής αξιοπρέπειας και της στάσης μας απέναντι στο λαό. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εγώ πιστεύω ότι κάποιοι που διαφωνούν ριζικά με την πολιτική αυτή δεν πρέπει να συμμετέχουν και συνεπώς συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο, απόλυτα.
 
EK BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ