Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Δημιουργία τράπεζας χρόνου στην Κόρινθο

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ : 67.
Και η αλληλεγγύη συνεχίζει να "χτυπά" την κρίση. Στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου έχει οργανωθεί μια σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων και η "Τράπεζα Χρόνου", ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα ανταλλαγής: το χρόνο. Η Όλγα Παπαλεξάνδρου, μέλος αυτής της κίνησης, μιλάει στο tvxs.gr για τις δράσεις της πλατείας της Κορίνθου, που έχει μετεξελιχθεί από τόπο διαμαρτυρίας, σε τόπο προτάσεων και αλληλεγγύης.

Σύφωνα με την Ολγα Παπαλεξάνδρου, η αρχική σκέψη της Τράπεζας χρόνου τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων της πλατείας που από τη διαμαρτυρία προχωρά στην υλοποίηση προτάσεων ώστε να κάνουν τις ζωές τους καλύτερες.
"Η όλη ιδέα ξεκίνησε από το καλοκαίρι στην πλατεία. Είμαστε άνθρωποι από την Ανοιχτή Συνέλευση "Περιβολάκια Κορίνθου". Εκεί γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την κίνηση. Η "Τράπεζα Χρόνου" ανήκει σε μια σειρά κινήσεων που διενεργούνται αυτήν τη στιγμή στην Κόρινθο, μαζί με «Κοινωνικό Χώρο»,τα «οριζόντια δίκτυα αγροτών» καθώς και τη δημιουργία μιας "συλλογικής καλλιέργειας" στην περιοχή", αναφέρει στο tvxs.gr η Παπαλεξάνδρου.

Πώς λειτουργεί:

Η κίνηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες και ήδη αριθμεί 40 -45 μέλη. Πώς όμως γίνεται αυτή η ανταλλαγή υπηρεσιών με μονάδα συναλλαγής το χρόνο; "Δε χρειάζεται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους, ανταλλάσουν όλοι με όλους. Υπάρχει χρέωση και πίστωση ωρών. Υπάρχει μία πλατφόρμα, ένα σάιτ στο οποίο είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη. Αν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα ως μέλος μπορεί να βρει τα στοιχεία των μελών και είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ανταλλαγή προσωπικών μηνύματων, δηλώνει ο καθένας τι προσφέρει και τι ζητάει και έτσι γίνεται η συναλλαγή. Για παράδειγμα, αν εγώ έχω δηλώσει ότι θέλω να κάνω μαθήματα γλυπτικής και υπάρχει κάποιος άνθρωπος που είναι γλύπτης κανονίζουμε 3-4 άτομα που ενδιαφερόμαστε να κάνουμε ένα μάθημα όλοι μαζί. Κατόπιν εμείς που έχουμε πάρει τις ώρες, δηλαδή έχουμε κάνει το μάθημα τις εξαργυρώσουμε μια άλλη υπηρεσία" συνεχίζει η Όλγα Παπαλεξάνδρου.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η κίνηση αυτή απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι και να έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτό. "Είναι γεγονός ότι για να υλοποιηθεί μια ιδέα πρέπει να υπάρχει και η κατάλλη βάση. Εδώ στην επαρχία είναι σχετικά πιο εύκολο να γίνει μια τέτοια κίνηση από ό,τι στην Αθήνα. Γιατί ο πληθυσμός είναι πιο μικρός και είναι έυκολο να επικοινωνηθεί σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης υπάρχουν υπάρχουν και πράγματα δημιουργικά να κάνεις όπως για παράδειγμα να ασχοληθείς με τη γεωργία, την κτηνοτροφία".

Πώς γίνονται οι ανταλλαγές:

Η Όλγα Παπαλεξάνδρου λέει στο tvxs.gr: "Οι ανταλλαγές είναι ίσης αξίας. Είτε πας στο γιατρό είτε κάνεις μια χειρονακτική δουλειά, η ώρα είναι ίση για όλους. Δε βάζουμε κάποιο κέρδος παραπάνω επειδή κάποιος είναι γιατρός, δεν κοστολούμε δηλαδή την υπηρεσία. Είναι όλες οι εργασίες ίσες και απαραίτητες. Η κάθε εργασία είναι απαραίτητη. Το να έλθει κάποιος να μου σιδερώσει τα ρούχα κι εγώ να κάνω μια άλλη εργασία είναι μεγάλο κέρδος για μένα".
Εκτός όμως από το οικονομικό όφελος, το βασικό προτέρημα αυτής της κίνησης είναι το ηθικό κομμάτι. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Χρόνου.

Έπεται συνέχεια:

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνο σ'αυτό. Γίνονται κι άλλες κινήσεις. Φτιάχνεται κοινωνικός χώρος παράλληλα με την πλατεία. Η πλατεία μας δεν έχει σταματήσει καθόλου από το καλοκαίρι. Υπάρχει. Σε άλλο επίπεδο μεν αλλά υπάρχει. Τώρα μετεξελισσόμαστε. Θεωρούμε καλύτερο να γίνονται πλέον προτάσεις και όχι απλώς διαμαρτυρίες. Πρέπει να δούμε πώς θα οργανωθεί η καθημερινότητά μας από εδώ και πέρα" καταλήγει η Όλγα Παπαλεξάνδρου.
Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές μελών:
Πηγή: Καλά Νέα ... Υπάρχουν κι αυτά

ΠΗΓΗ BLOGGER : http://www.schizas.com
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44887:dimioyrgia-trapezas-hronoy-stin-korintho&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220#ixzz1szkIsmh3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ