Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Καίγεται η Κρήτη - Τραυματίστηκαν πυροσβέστες κινδύνεψαν ζωές (Φωτογραφίες)

Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2012 19:03

 

  • ΠΗΓΗ : BLOKO.GR
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καίγεται η Κρήτη - Τραυματίστηκαν πυροσβέστες κινδύνεψαν ζωές (Φωτογραφίες)
της Κατερίνας Μηναδάκη
Στις φλόγες βρίσκεται η Κρήτη. Βιάνος, Κεραμέ, Κάστελος, Αμπελάκι και Ιεράπετρα απασχολούν τις τελευταίες ώρες το σύνολο των ανδρών του πυροσβεστικού σώματος στο νησί. Οι φλόγες κατασπαράσσουν περιουσίες, καταστρέφουν τον ανθρώπινο μόχθο, βάζουν σε κίνδυνο ζωές και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με συνεργό του τους τον ισχυρό άνεμο που σαρώνει ολόκληρη την Κρήτη.
Την τελευταία ώρα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη ενισχύσεις ενώ έχουν φτάσει στο Καστέλλι Ηρακλείου και δύο καναντέρ τα οποία θα επιχειρήσουν πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς της Βιάνου, κάτι που για να γίνει ωστόσο θα πρέπει να κοπάσουν οι άνεμοι έστω και για λίγο.
Τραυματίες πυροσβέστες
Στο μεταξύ ένας πυροσβέστης με τραύμα στο πόδι μεταφέρεται αυτή την ώρα από το μέτωπο της φωτιάς της Βιάνου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο από τους άνδρες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ που βρίσκεται εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να βοηθήσει και να παράσχει τις πρώτες βοήθειες όπου υπάρχει ανάγκη. Ο πυροσβέστης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τραυματίστηκε κατά την ώρα της κατάσβεσης, τον ανέλαβαν όμως αμέσως οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και αφού του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες των μεταφέρουν τώρα στο νοσοκομείο. Λίγο νωρίτερα είχαν μεταφέρει μία ηλικιωμένη γυναίκα με αναπνευστικό πρόβλημα και πάλι στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2:30 σήμερα τα ξημερώματα το Ειδικό Τμήμα του ΕΚΑΒ με επικεφαλής το διευθυντή της υπηρεσίας Δημήτρη Βουρβαχάκη βρίσκεται στην περιοχή του Χόνδρου, Βιάνου, Κερατόκαμπου με 4 ασθενοφόρα, γιατρούς και διασώστες ενώ μαζί τους είναι και τα ασθενοφόρα από τα κέντρα υγείας Καστελίου και Βιάνου
Οι μονάδες του ΕΚΑΒ από το πρωί δίνουν τις πρώτες βοήθειες και καλύπτουν ανάγκες κυρίως των ηλικιωμένων πολιτών. Πρόκειται για ένα τμήμα που καλείται και επεμβαίνει σε εξαιρετικά κρίσιμα περιστατικά όπου μπαίνουν σε κίνδυνο μαζικά ανθρώπινες ζωές. Πρόκειται για μια ομάδα δράσης – κρούσης που ενώ βρίσκεται επί ποδός την ίδια στιγμή ούτε η πόλη αλλά ούτε και το εθνικό δίκτυο στερείται την πολύτιμη παρουσία των ασθενοφόρων. Σήμερα οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ έδωσαν πολύτιμες συμβουλές και στάθηκαν αρωγοί στις προσπάθειες της πυροσβεστικής.
Οι φωτιές
Στα μέτωπα της φωτιάς και πιο συγκεκριμένα στη Βιάνο βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο πυρκαγιάς που καίει στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες. Η φωτιά από το χωριό Μάρθα έφτασε στον Κερατόκαμπο έχοντας καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμα της. Περιουσίες κάηκαν, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και βγήκαν σώοι χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών ενώ ηλικιωμένοι πήραν το δρόμο με τα πόδια και απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους για να μην καούν ζωντανοί. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέχρι και αυτή την ώρα ενώ ο άνεμος που πνέει στην περιοχή δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελέγχου της φωτιάς.
Το βίντεο από το Cretalive
Καναντέρ εν αναμονή
Στην περιοχή βρίσκονται 21 υδροφόρες της πυροσβεστικής με 45 άνδρες, τρία πεζοπόρα τμήματα με 20 άνδρες, 2 ελικόπτερα ενώ τα καναντέρ περιμένουν μέσα στο αεροδρόμιο Καστελίου σήμα ότι μπορούν να απογειωθούν για να συμβάλουν στην κατάσβεση. Παράλληλα από ώρα σε ώρα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη 30 πυροσβέστες ως ενίσχυση στις δυνάμεις που παλεύουν με τις φλόγες στο νησί. Επίσης στην περιοχή βρίσκονται και πάρα πολλές υδροφόρες των γύρω δήμων που προσπαθούν να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.
Όπως μετέδωσε το prismanews.gr, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Δήμο Βιάννου, επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι δυνατοί βοριάδες, ωστόσο, έχουν δυσκολέψει πολύ το έργο της κατάσβεσης και αυτή την ώρα το μέτωπο χαρακτηρίζεται ως αναξέλεγκτο, καθώς έχει φτάσει ως τον Κερατόκαμπο, απειλώντας οικισμού και ανθρώπινες ζωές. 

Κεραμές – Κάστελος – Ιεράπετρα
Ωστόσο δεν είναι μόνο η Βιάνος που χρειάζεται την παρουσία των πυροσβεστών. Στον Κεραμέ Ρεθύμνου η φωτιά μπορεί να βρίσκεται υπό ύφεση ωστόσο επειδή όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν εξαιρετικά μεγάλη και επικίνδυνη ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, παραμένουν στο σημείο 5 οχήματα με 15 άνδρες και ο φόβος της αναζωπύρωσης είναι πάντα ορατός. Στον Κάστελο του δήμου Ρεθύμνου η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού οι πυροσβέστες κατάφεραν να την ...πιάσουν μέσα σε τρεις ώρες. Έτσι στο σημείο μέχρι τώρα μένει ένα όχημα με 3 άνδρες. Μια φωτιά που εκδηλώθηκε ανατολικότερα, στο χωριό Αμπελάκι ελέγχθηκε και αυτή σχετικά νωρίς χωρίς να προλάβει να κάψει πολύ μεγάλες εκτάσεις. Και εκεί μένουν 2 οχήματα με 6 άνδρες ενώ το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά κια στη θέση Μαύρο Κόλυμπο της Ιεράπετρας. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις που έθεσαν τη φωτιά γρήγορα υπό έλεγχο.
Οι άνδρες της πυροσβεστικής βρίσκονται σε κάθε φωτιά ενώ όλες οι δυνάμεις του σώματος στο νησί βρίσκονται επί ποδός για να καλύψουν όποια ανάγκη παρουσιαστεί. Ωστόσο το έργο τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που σαρώνουν την Κρήτη και κυρίως το νότο.
Στη Βιάννο ο Περιφερειάρχης
Στην περιοχή της Βιάννου αυτή την ώρα βρίσκεται αυτή την ώρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που σε συνεργασία με την ηγεσία της Πυροσβεστική Υπηρεσίας συντονίζει την μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Άλλωστε ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε νωρίτερα με την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας την κάθοδο δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών και την ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων που επιχειρούν αυτήν στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης


VIANNOS ELI
Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή της Βιάννου άρχισε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

VIANNOS ELI 2
Λίγη ώρα αργότερα τις Πυροσβεστικές δυνάμεις ενίσχυσε ακόμη ένα ελικόπτερο της Υπηρεσίας.

VIANNOS FWT 2
Η φωτιά, που καίει από τις 00:15, έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες καμμένα στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Γκρίζο χώμα και ελιές που σιγοκαίνε είναι η εικόνα που επικρατεί στα σημεία από όπου έχει πέρασε η φωτιά.

VIANNOS KAT
Οι κάτοικοι της περιοχής συμβάλλουν στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με όποιο τρόπο μπορούν προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους.

VIANNOS KAT 2
Οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί και στην περιοχή με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να είναι εξαιρετικά δύσκολο.

VIANNOS KAT 3

VIANNOS KAT 4
Άνδρες και γυναίκες βοηθούν με κάθε μέσο την κατάσβεση.

VIANNOS GIAN
Η φωτιά της Βιάννου, όπως φαινόταν από διπλανό χωριό στις 05:00 τα ξημερώματα (Φωτογραφία αναγνώστη)

ARVH

Η φωτιά όπως φαίνεται από την Άρβη
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ