Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Atenistas | Χρωματίζουν την Αθήνα, αλλάζουν τις ζωές μας!

 

 ( 2 Αξιολογήσεις )
Οι Atenistas δίνουν ξανά ζωή στην πόλη της Αθήνας! Ξεχασμένα σημεία της πόλης γεμίζουν με «χρώμα», οι πολίτες επιστρέφουν στο ιστορικό κέντρο και  οι περιοχές γίνονται ομορφότερες και πιο προσεγγίσιμες.
Πολλοί είναι αυτοί που τους χαρακτηρίζουν ως «Αθηναίους… στην πράξη», κάτοικοι που κάνουν τη διαφορά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν μικρά θαύματα. Σκέφτονται διαφορετικά, δρουν ξεχωριστά.
Είναι σαν ένα κύμα που έχει αρχίσει εδώ και δυο χρόνια να παρασύρει μέσα στις θετικές ενέργειες πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεννώντας από τους Thessalonistas και τους Patrinistas μέχρι τους Paguristas και τους Minoistas…

Atenistas: «§Áɼ±Äί¶¿Å½» Ä·½ ‘¸ή½±, ±»»ά¶¿Å½ Ĺ ¶Éέ ¼±Â!

Άκρως επιτυχημένο το 2ο«Συγκατοικώ-Συστεγάζομαι»

Οι πρωτότυπες δράσεις πάντα κάνουν τη διαφορά! Το Σάββατο 6/10 οι Atenistas βρέθηκαν στο Six D.O.G.S, προσφέροντας την ευκαιρία στον καθένα να βρει έναν ιδανικό συγκάτοικο ή μια επαγγελματική συστέγαση. Ο χώρος γέμισε με περισσότερα από 500 άτομα που έκαναν ένα βήμα μπροστά στη ζωή τους. Πολλοί κρατούσαν χαρτάκια με τηλέφωνα, ενώ άλλοι συναντούσαν κατευθείαν κάθε πιθανό συγκάτοικο. Αφορμή για το δεύτερο «Συστεγάζομαι-Συγκατοικώ» ήταν τα εκατοντάδες email που ζητούσαν να διοργανωθεί ξανά. Όπως αναφέρει η Νάντια Παπαδημητρίου στο flowmagazine.gr: «Συνήθως, δεν διοργανώνουμε τις ίδιες εκδηλώσεις, αλλά ο κόσμος το είχε ανάγκη. Υπήρχε μέσα και το κομμάτι της ενοικίασης, αλλά οι περισσότεροι ήρθαν για να γνωρίσουν τους πιθανούς συγκάτοικους τους, ώστε να μοιράζονται τα έξοδα σε ένα σπίτι».

Ποιοι είναι πραγματικά οι Atenistas;

Με το σύνθημα «Αλλάζουμε το κλίμα της πόλης και της ψυχολογίας μας» κινούνται οι δραστήριοι Atenistas, μια ανοικτή εθελοντική ομάδα που προχωρά… στην πράξη! Καθημερινοί άνθρωποι και πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους από τονΣεπτέμβριο του 2010 και μέχρι σήμερα έχουν βελτιώσει πολλά σημεία της Αθήνας, από πάρκα, μέχρι οικόπεδα, σχολεία και γειτονιές.
Με εμπνευστή το γραφίστα και blogger Τάσο Χαλκιόπουλο και τον Αθηναιογράφο Δημήτρη Ρηγόπουλο, οι Atenistas μπαίνουν δυναμικά στον τρίτο χρόνο των δράσεων τους. Όπως μας πληροφορεί η εθελόντρια Νάντια Παπαδημητρίου: «Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την εικόνα μιας γειτονιάς! Υπάρχουν πολλά όμορφα σημεία της Αθήνας που όχι μόνο πρέπει να αλλάξουν χρώματα και να γεμίσουν πράσινο, αλλά και να γίνουν γνωστά στους Αθηναίους».
Ο κόσμος τους έχει «αγκαλιάσει» ανεξαρτήτως ηλικιών. Εκεί θα συναντήσετε εθελοντές από μαθητές μέχρι και συνταξιούχους. Ακόμα και χωρίς πόρους αλλά με καλή διάθεση και θετική οπτική καταφέρνουν να κάνουν τα αδύνατα… δυνατά! Σύμφωνα με τη Νάντια Παπαδημητρίου, εθελόντρια των Atenistas: «Δεν είμαστε μια αυστηρά οργανωμένη ομάδα, αλλά λειτουργούμε περισσότερο με βάση το μεράκι και τη χαρά. Ωστόσο, πάντα ακολουθούμε τη διαφάνεια και τη συνέπεια. Οι Atenistas ήρθαν, έμειναν και εξαπλώθηκαν από την ανάγκη για ελπίδα!».

Atenistas: «§Áɼ±Äί¶¿Å½» Ä·½ ‘¸ή½±, ±»»ά¶¿Å½ Ĺ ¶Éέ ¼±Â!

Οι δράσεις τους… σαν χρωματιστές «πιτσιλιές» μέσα στην Αθήνα!

Διοργανώνουν περίπου 1-2  δράσεις το μήνα με συμβολικό χαρακτήρα, κάνοντας πιο φωτεινή την καθημερινότητα των Αθηναίων. Από καθαρισμούς δημόσιων χώρων, μεταμόρφωση ξεχασμένων οικοπέδων, αναβάθμιση των σχολείων και δημιουργία πράσινων πάρκων οι Atenistas δηλώνουν παρόντες! Ωστόσο, ακόμα και αν βλέπουν το μέλλον με μια διαφορετική ματιά, με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, δεν απομακρύνονται από το παρελθόν της Ελλάδας. Πολλοί εθελοντές επιλέγουν τη συμμετοχή τους στις πέντε οργανωτικές ομάδες των Atenistas, ενώ άλλοι αποφασίζουν να συμβάλλουν μέσα από μεμονωμένες δράσεις…
Ειδικότερα, υπάρχει η ομάδα “green”, η “color”, η «πόλις», η “culture” και η ομάδα “plus” που έχει έναν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Η τελευταία ομάδα, εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει σε δράσεις συγκέντρωσης ρούχων, τροφίμων και συνεργάζεται με τους γιατρούς του κόσμου κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο από κουτιά γάλακτος! Η Νάντια Παπαδημητρίου, εθελόντρια στους Atenistas, λέει στο flowmagazine.gr: «Υπάρχουν σχολεία που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι καλλιτέχνες της ομάδας “color” μαζεύονται με τα παιδιά και αλλάζουν την εικόνα του σχολείου. Παντού υπάρχουν graffiti και χρώματα… η διάθεση των παιδιών γίνεται χαρούμενη».

Παράδειγμα προς μίμηση… οι Atenistas!

Atenistas: «§Áɼ±Äί¶¿Å½» Ä·½ ‘¸ή½±, ±»»ά¶¿Å½ Ĺ ¶Éέ ¼±Â!
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα των δράσεων τους, σύμφωνα με εθελοντές της οργάνωσης, αποτελούν το μικρό πάρκο στην οδό Φερών και το άνοιγμα του Σταθμού Πελοποννήσου. Οι Atenistas όχι μόνο καθάρισαν στις 23 Ιουνίου ένα οικόπεδο με σκουπίδια αλλά το μετέτρεψαν κιόλας σε ένα παιδικό πάρκο με φυτά, παιχνίδια και γκράφιτι! «…Ήταν ένα μέρος που είχε πεταμένες ακόμα και ενέσεις ναρκωτικών. Χαρίσαμε ένα πάρκο σε τουλάχιστον 30 παιδιά της γειτονιάς», λένε χαρακτηριστικά.
Εξίσου σημαντική ήταν και η δράση στο σταθμό Πελοποννήσου, ο οποίος ήταν κλειστός για 7 χρόνια και άνοιξε τον Απρίλιο του 2012 για μια εκδήλωση με ξενάγηση και διασκέδαση. «Εκεί είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, καθώς ήρθαν τουλάχιστον 2.000 άτομα. Όλοι έλεγαν: Πόσο ωραία είναι η γειτονιά απόψε;”. Από τότε γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και είμαστε περήφανοι για αυτό!», υποστηρίζει η Νάντια Παπαδημητρίου, εθελόντρια των Atenistasστο flowmagazine.gr.
Οι Atenistas μπορεί να αντιμετωπίζουν μερικά μικρά τεχνικά προβλήματα λόγω της έλλειψης πόρων και του εθελοντικού χαρακτήρα αλλά η απόφαση τους δεν αλλάζει… θα κινούνται πάντα εθελοντικά και με δωρεάν δράσεις! Ο Δήμος τους έχει βοηθήσει αρκετά, σύμφωνα με τη Νάντια Παπαδημητρίου, ειδικά στο άνοιγμα του θερινού σινεμά «Στέλλα» την 1 Ιουλίου 2012 στην Κυψέλη.«…μπορεί να μην έχουμε σπόνσορες αλλά η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι όταν συγκεντρώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας μπορούμε να αλλάξουμε πολλά στην πόλη μας», συνεχίζει η ίδια.
* Το Νοέμβρη θα διοργανωθεί μια δωρεάν παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Γίνετε εθελοντής στους Atenistas!
Atenistas: «§Áɼ±Äί¶¿Å½» Ä·½ ‘¸ή½±, ±»»ά¶¿Å½ Ĺ ¶Éέ ¼±Â!
Οι Atenistas αποτελούν ένα θετικό «εθισμό», μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατευθυνθεί προς μια προγραμματισμένη δράση και να επικοινωνήσει με τους Atenistas. Βέβαια, δυο φορές το χρόνο πραγματοποιείται και μια συνάντηση γνωριμίας για όσους επιθυμούν να γνωριστούν καλύτερα μαζί τους… Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για τις δράσεις των Atenistas επισκεφτείτε τις επίσημες σελίδες τους στο facebook (www.facebook.com/atenistas) και το twitter (www.twitter.com/atenistas) ή το site τους http://www.atenistas.org
Πηγή: Καλά Νέα
ΠΗΓΗ BLOGGER :  http://www.schizas.com

Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=48213:atenistas-hromatizoyn-tin-athina-allazoyn-tis-zoes-mas&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220#ixzz2AO5Y87ZV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ