eye
Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2012, από την Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (Ε.Ο.Ο.Ε.).
Μια από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου.
Οι εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κ.τ.λ.
Πέραν των βασικών πόλεων της εκστρατείας, το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα επισκεφθεί και πλήθος άλλων περιοχών της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Το συνολικό έργο δε θα μπορούσε παρά να «αγκαλιάζει» και την ακριτική Ελλάδα καθώς στις δράσεις του έχει συμπεριλάβει και την «αναδοχή» του Καστελλόριζου τον Ιούνιο 2013, για ένα έτος, όπου το κλιμάκιο των επιστημόνων και των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων θα συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση του τοπικού κοινού και θα διενεργεί επί τρεις ημέρες δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους. Όσοι διαγιγνώσκονται με σοβαρό οφθαλμολογικό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με την ευγενική υποστήριξη της Novartis.
Η παροχή τέτοιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης σε όλες τις περιοχές, πέραν του προσδιορισμού των ατόμων με άμεση ανάγκη θεραπείας, θα εξυπηρετήσει και έναν άλλο, σημαντικό στόχο: θα βοηθήσει, μέσω των δεδομένων που θα συλλεγούν, στην καταγραφή του προβλήματος ανά περιοχή και θα παράσχει στατιστικά συμπεράσματα για τη γενική Οφθαλμολογική υγεία του πληθυσμού της χώρας μας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος και θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, το «Προφίλ Οφθαλμολογικής Υγείας» των Ελλήνων για το 2013.
Οι επόμενες στάσεις.

Επόμενοι «σταθμοί» είναι η Θεσσαλονίκη στις 9-16 Φεβρουαρίου (πολυχώρος Μύλος), τα Ιωάννινα στις 1-8 Ιουνίου (ξενοδοχείο Du Lac), το Καστελλόριζο στις 27-30 Ιουνίου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μεγίστης) και η Αθήνα στις 12-19 Οκτωβρίου 2013 (Ιωνικό Κέντρο Αθηνών).

Με «συμμάχους» του Γιατρούς του Κόσμου

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι Γιατροί του Κόσμου επιτείνουν τις δράσεις τους στο εσωτερικό της χώρας με σύγχρονα και πρωτοποριακά προγράμματα που προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες σε αποκλεισμένους πληθυσμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν την Κινητή Μονάδα «ΙΡΙΣ», μια σύγχρονα εξοπλισμένη κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα που πραγματοποιεί επισκέψεις σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο τον προληπτικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε ενήλικες και παιδιά.
«23 χρόνια οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να υπηρετήσουν σε όλο το κόσμο μια απλή αλήθεια, ότι η υγεία δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα για όλους, χωρίς διακρίσεις»
υπογράμμισε ο πρόεδρος Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.
«Στη σημερινή συγκυρία, αυτή τη βασική ιδέα οφείλουμε να στηρίξουμε εδώ στην Ελλάδα, στους δικούς μας ανθρώπους. Και προσπαθούμε όλοι μαζί να στηρίζουμε, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, το επίπεδο ζωής των πιο φτωχών και ευάλωτων. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος που εγκαινιάζουμε με τη Novartis.
Από το μικρό μαθητή που δυσκολεύεται να δει το μαύρο πίνακα, μέχρι τον ηλικιωμένο που δε μπορεί να διαβάσει την εφημερίδα του, φιλοδοξούμε να καλύψουμε μια υπαρκτή ανάγκη, αφού η οφθαλμολογική εξέταση αποτελεί σήμερα “Γολγοθά” και το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην όραση “πολυτέλεια” για χιλιάδες ανασφάλιστους συνανθρώπους μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα για να μπορούμε να σας “κοιτάμε στα μάτια”».