large_jobless
Η ανεργία είναι παντού. Μέσα στο σπίτι μας, στον διπλανό μας, στους συγγενείς μας, στους φίλους μας, παντού βρίσκουμε έναν άνεργο που έχει να μας πει μια ιστορία για το πως έφτασε εκεί και πως νιώθει για αυτό.
Η ανεμελιά έχει δώσει την θέση της στην αγωνία και την τσακισμένη αυτοπεποίθηση. Τα όνειρα έχουν αντικατασταθεί από την απαισιοδοξία, αφού ακόμη και τα νέα παιδιά χάνουν την ελπίδα τους για μια σταδιοδρομία όπως την ονειρεύονταν.
Πράγματι, η ανεργία σαν κατάσταση μας παραπέμπει σε μια ψυχική θέση που θυμίζει απώλεια και πένθος. Τα άτομα που χάνουν την δουλειά τους συχνά περνούν μέσα από μια ψυχική δίνη διαφόρων σταδίων, ψυχικών αμυνών, ώστε να αντιμετωπίσουν κάτι τόσο τραυματικό και επίπονο.
Στην αρχή, αρνούνται ότι τους έχει συμβεί, μετά νιώθουν αδικημένοι και θυμωμένοι, αργότερα διαπραγματεύονται την κατάσταση τους που όμως συχνά οδηγεί σε μια καταθλιπτική φάση και τέλος αν το άτομο έχει καλές άμυνες αποδέχεται την κατάσταση του και περνάει σε δράση ώστε να αλλάξει αυτό που το ταλαιπωρεί. Είναι βέβαιο ότι η ανεργία μπορεί να προκαλέσει πολύ άσχημα συναισθήματα και να οδηγήσει το άτομο στην βαθιά κατάθλιψη και απελπισία.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το ίδιο, ώστε να αναγνωρίσει το μέγεθος της συναισθηματικής επιρροής του, καθώς η καλή ψυχική του υγεία θα είναι ο κύριος σύμμαχος για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και της επιστροφής του σε μια μαχητική και ενεργή θέση, διεκδικώντας εργασία.
  • Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η αγωνία, η ανασφάλεια, η θλίψη, ο θυμός, το άγχος, η παραίτηση, είναι φυσιολογικά αλλά αν η διάρκεια τους είναι μεγάλη τότε χρειάζεται προσοχή και πιθανόν την παρέμβαση ενός ειδικού.
  • Ο επαναπροσδιορισμός των ικανοτήτων μας, των ταλέντων, της δημιουργικότητας μπορεί να είναι εργαλεία σωτηρίας καθώς η ευρηματικότητα μπορεί να μας ξεκολλήσει από το αδιέξοδο του »δεν υπάρχει καμιά δουλειά» για μένα.
  • Η ευελιξία και η διεύρυνση των οριζόντων μας μπορεί να μας κρατήσει ενεργούς και αισιόδοξους, καθώς μια τέτοια ψυχική στάση αντιστέκεται στην μιζέρια και την παθητικότητα.
  • Η οικονομική δυσχέρεια είναι δυσάρεστη αλλά όχι αμετάκλητη, καθώς η χρήση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών πηγών είναι δυνατότητες που υπάρχουν για χρήση αρκεί να μπούμε στον κόπο να ψάξουμε.
  • Προσοχή στα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία γεμίζοντας μας με περίσσιο φόβο και άγχος που δεν χρειαζόμαστε. Φιλτράρετε αυτά που ακούτε και διαβάζετε!
  • Ο εαυτός μας δεν είναι για απόσυρση, είναι ικανός και δυνατός να αντεπεξέλθει σε πολλά δεινά αρκεί να τον προσέχουμε και να τον ανατροφοδοτούμε με ενέργεια, αγάπη, φίλους, επικοινωνία, αλληλεγγύη, πνευματική τροφή.
  • Η ανεργία κάνει κακό στην υγεία αλλά εξαρτάται από εμάς αν θα της επιτρέψουμε να λειτουργήσει τόσο τοξικά και διαβρωτικά ώστε να χάσουμε τον εαυτό μας.
  • Ας μην ξεχνάμε ότι η αισιοδοξία είναι σύμμαχος μόνο που χρειάζεται να »δουλέψουμε» για να την αποκτήσουμε.
MSc.Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
από το http://www.ipop.gr