kino
Ένας υδραυλικός φτιάχνει δωρεάν τις βρύσες του σπιτιού ενός δικηγόρου, μια δασκάλα αγγλικών κάνει δωρεάν μάθημα στα παιδιά του εν λόγω υδραυλικού και ένας δικηγόρος δίνει δωρεάν νομικές συμβουλές στη συγκεκριμένη δασκάλα.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα ανταλλακτικής οικονομίας. Έτσι, μια ακόμα κίνηση με στόχο την προώθηση της οικονομίας αλληλεγγύης πραγματοποιείται στο δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά.
Εκεί, η Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ίδρυσε το Δίκτυο Ανταλλαγών Υπηρεσιών και Προϊόντων ΚοιΝο. Για τη συγκεκριμένη ομάδα και πρωτοβουλία μιλάει στο flowmagazine.gr ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, κ. Μιχάλης Παναγιωτίδης.

Το Δίκτυο

Το Δίκτυο Ανταλλαγής είναι μία ομάδα πολιτών, που προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, «Είναι ένα δίκτυο φυσικών προσώπων, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και συλλογικότητες». Στο δίκτυο, λειτουργούν βάσει της πεποίθησης ότι με τη συνεργασία, την αυτοοργάνωση, την παρέμβαση και τη συμμετοχή των πολιτών είναι δυνατή η χειραφέτηση, η αυτονομία και η αυτοδιοίκηση των τοπικών κοινωνιών.

Ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων στην ΚαλαμαριάΚοινο

Στην ομάδα, πραγματοποιούνται ανταλλαγές υπηρεσιών ή προϊόντων. Συγκεκριμένα, «όποιος μπαίνει στην ομάδα, δηλώνει προϊόντα ή υπηρεσίες που θέλει και μπορεί να διαθέσει» αναφέρει στο flowmagazine.gr ο κ. Παναγιωτίδης.
Στο Δίκτυο Ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναλλαγές με μέσο το ΚοιΝο (Κοινωνικό Νόμισμα). Πρόκειται για μια Εναλλακτική Μονάδα που αναλογεί θεωρητικά σε ένα ευρώ. Οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα και να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα. Η χρέωση προϊόντων και υπηρεσιών σε ΚοιΝο-αν και η αντιστοιχία είναι ένα ευρώ- είναι μικρότερη από την κανονική αγορά

Όφελος

Το όφελος που έχουν στο δίκτυο από τη συγκεκριμένη πρακτική είναι μεγάλο. Ο κ. Παναγιωτίδης, μας τονίζει: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ευρώ, εξυγιαίνουμε τις συναλλαγές και αποκλείουμε τη συσσώρευση». Ουσιαστικά, οι συναλλαγές γίνονται μόνο στο επίπεδο χρησιμότητας, εξυπηρετώντας καθημερινές ανάγκες.
Επίσης δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, γνώση και παραγωγικότητα προς όφελος των ίδιων των πολιτών και όχι κάποιων μακρινών πολυεθνικών που παίρνουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Όλες οι συναλλαγές γίνονται με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των μελών του δικτύου, με ίσους όρους και υπό την ίδια βάση.
Εκτός όμως από χρηστικές υπηρεσίες, υπάρχουν και οι πολιτιστικά προσφερόμενες υπηρεσίες, για την καλλιέργεια των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα μαθήματα σκίτσου και φωνητικής. Εδώ μπορείτε να δείτε έναν πλήρη κατάλογο με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρονται στο Δίκτυο.

Ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων στην Καλαμαριά Συμμετέχοντες

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται περίπου 350 μέλη στο Δίκτυο Ανταλλαγής υπηρεσιών. Οι άνθρωποι προέρχονται από διάφορες κατηγορίες και ηλικίες. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Παναγιωτίδη, ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου τα 35 έτη, αν και «αλλάζει συνεχώς γιατί προστίθενται νέες υπηρεσίες ανά χρονικά διαστήματα». Τα μέλη της ομάδας, αναγνωρίζουν τη σημασία της λειτουργίας του δικτύου. Δεν είναι τυχαίο πως ο καθένας βρίσκει τρόπους να συμμετάσχει, ανεξάρτητα την ιδιότητα ή την εκπαίδευσή του.
Η αξία που δίνουν τα μέλη, καταδεικνύεται και από την προσωπική εμπειρία του κ. Παναγιωτίδη, που εξιστορεί στο flowmagazine.gr. Όταν είχε ζητήσει από έναν ηλεκτρολόγο την υπηρεσία του, ο ίδιος τον ειδοποίησε και του ζήτησε να το αναβάλει λόγω προσωπικού προβλήματος. Ο κ. Παναγιωτίδης εντυπωσιάστηκε από τη στάση του άγνωστου ηλεκτρολόγου, που είχε καλέσει για να τον εξυπηρετήσει. Έδειξε να θυμάται την υποχρέωσή του σε μια τόσο δύσκολη προσωπική στιγμή και όπως χαρακτήρισε και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς ήταν «δείγμα ανθρωπιάς».

Μέλλον

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο παζάρι ανταλλαγής προϊόντων, οι ιθύνοντες, επιθυμούν να το καθιερώσουν σε μηνιαία βάση. Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, αναφέρει: «Την επόμενη Κυριακή έχουμε γενική συνέλευση και θα ληφθούν αποφάσεις για τη διεύρυνση του Δικτύου μετά από κάποιες προτάσεις ομάδων». Επίσης, υπάρχουν ιδέες για λειτουργία καφέ του ΚοιΝο καθώς η προσωπική επαφή των μελών κρίνεται απαραίτητη. Σε ότι αφορά την οργάνωση καθεαυτή, επιθυμία είναι να ενταχθεί στο κίνημα της αλληλέγγυας οικονομίας, στην οποία βρίσκεται το μέλλον.
Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) ΚοιΝο
Σάντας 7, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: 2310-402851
http://koino.com.gr/index.php E-mail: info@koino.com.gr