Corfu_Beer_on_the_rocks
διαβάζουμε στο moneypost.gr
Στις τρεις καλύτερες μπύρες του κόσμου φιγουράρει η κερκυραϊκή μπύρα Ionian Coffee Porter της Corfubeer, στον φετεινό  μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ μπύρας στην Βρετανία.
Ψυχή της ζυθοποιίας ο ιδρυτής της Σπύρος Καλούδης, μας μιλάει για τη μεγάλη επιτυχία της μπύρας του και μας εξηγεί, γιατί όση και αν παράγει…δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση. Η τεσσάρων ετών εταιρεία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη αδιαφορώντας για την κρίση.

-Είναι η μπύρα σας μια από τις τρεις καλύτερες μπύρες στον κόσμο…Πώς προέκυψε η διάκρισή σας στην αγγλική αγορά;
Επισήμως τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ακόμη…Μας είπαν ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις…Πρόκειται για το δημοφιλές φεστιβάλ για τους λάτρεις της μπύρας, το International Real Ale Festival 2013 που διοργανώνει η μεγαλύτερη αλυσίδα pub της Βρετανίας Wetherspoon. ΗWetherspoon επέλεξε την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία μεταξύ 50 ζυθοποιείων, ως ένα από τα 8 διεθνή ζυθοποιία, που φιλοξένησε για να προσφέρει την μπύρα τους στους χιλιάδες επισκέπτες του με στόχο να την δοκιμάσουν και να τη βαθμολογήσουν. Οι καταναλωτές δοκιμάζουν για 18 μέρες και σχολιάζουν τις μπύρες και καταγράφονται οι εντυπώσεις τους.
Εδω και δύο εβδομάδες, μέχρι τις 21 Απριλίου η Ionian Coffee Porter της Κερκυραϊκής, με την ελληνική σημαία στην ετικέτα της, βρέθηκε και δοκιμάστηκε σε περισσότερα από 900 σημεία της αλυσίδας Wetherspoon σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ακολουθούν συνεντεύξεις με τους καταναλωτές και βγαίνουν τα αποτελέσματα.
-Πότε ξεκινήσατε την παραγωγή και ποιες είναι οι μπύρες σας;
H Κερκυραϊκή  Μικροζηθοποιία βρίσκεται στον Αρίλλα ένα μικρό χωριό  στη Βόρεια Κέρκυρα και το ζυθοποιείο το φτιάξαμε με κέφι και αγάπη.
Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της εν μέσω κρίσης το 2009 με παραγωγή 80.000 φιάλες μπίρας, 70.000 ευρώ τζίρο και τρεις εργαζόμενους. Η παραγωγή της το 2012 ήταν   500.000 φιάλες, με τζίρο  500.000 ευρώ. Φέτος πραγματοποιήσαμε επενδύσεις για να αυξήσουμε την παραγωγή και να ανταποκριθούμε στη ζήτηση και προβλέπουμε η παραγωγή μας και οι πωλήσεις μας να είναι φέτος αυξημένες κατά 30%. Οσο παράγουμε τόσο πουλάμε. Η ζήτηση είναι πάντα μεγαλύτερη από την προσφορά γιατί δεν είμαστε μεγάλη βιομηχανία.
Η εταιρεία ξεκίνησε με δύο ale, αφροζυμωτές μπίρες με την ετικέτα «Corfu Beer»: τη Real Ale Special (ξανθοκόκκινη με φρουτώδη γεύση) και τη Real Ale Bitter (καστανή, ελαφρά πικρή). Το 2010 δημιούργησαν μια νέα ετικέτα, την «Ionian», με πρώτο προϊόν την ξανθιά «Royal Ionian» και την «Ionian Epos». Το 2012 παρήγαγε την KOROIBOS η οποία φιλοξενήθηκε ως η επίσημη μπύρα της Wetherspoon για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
-Που οφείλεται η επιτυχία σας;
Ο τουρισμος είναι κινητήριος δύναμη για την ελληνική μπύρα. Οι τουρίστες που έρχοντια κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι 15-16 εκ. εκπαιδευμένοι καταναλωτές και απαιτητικοί. Αναζητούν τοπικά προϊόντα, διαφορετικά από αυτά των πολυεθνικών, φτιαγμένα με μεράκι τα οποία εκπροσωπούν τη χώρα μας. Χρειαζόμαστε ελληνικά προϊόντα με ελληνική ταυτότητα. Οι τουρίστες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές μας. Και οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να οργανωθούν, να παρουσιάζουν  προϊόντα με ταυτότητα ώστε να έχουμε να προσφέρουμε ένα παζλ γεύσεων και να ενισχύσουμε το εμπόριο και την οικονομία.
Θα θέλατε να γίνετε μεγαλύτεροι; Να βρείτε επενδυτές και να επεκταθείτε, να μεγαλώσετε;
Οχι, σίγουρα όχι. Είμαστε μια μικρή τοπική εταιρεία και ξεχωρίζουμε για αυτό. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το μέγεθός μας ούτε να να βάλουμε άλλους μέσα. Το θέμα δεν είναι να γίνει η εταιρεία μας πολύ μεγάλη αλλά να υπάρξουν κι άλλες πολλές, ανάλογου μεγέθους, σε όλη την Ελλάδα. Ετσι θα δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία βασίζουν την οικονομία τους σε πολλά μικρά εργοστάσια. Μόνο στη Βαυαρία υπάρχουν 600 ζυθοποιίες, στην Αγγλία 2.500, ενώ στις ΗΠΑ λειτουργούν 3.500 μικροζυθοποιίες που παράγουν συνολικά 15.000 ετικέτες μπίρας
Μαρίνα Πρωτονοταρίου