Ένα νέο ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος με τον κωδικό An-178, παρουσιάστηκε στην 50η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση στο Le Bourget, και το οποίο σύμφωνα με πηγές στο ρωσικό ΥΠΑΜ θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το 2014.
«Έχουμε ήδη φτάσει στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής του αεροσκάφους, και το επόμενο έτος θα είναι πλήρως επιχειρησιακό», δήλωσε ο γενικός αρχιμηχανικός της εταιρείας «Антонов» Dmitri Kiva.
Επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου του 2010 η ρωσική εταιρεία Antonov μέσω του Γραφείου Τύπου ανακοίνωσε την έναρξη του σχεδιασμού ενός νέου μεταγωγικού αεροσκάφους με την ονομασία AN-178.
Ο επικεφαλής σχεδιαστής της εταιρείας «Αντόνοφ», Ντμίτρι Kiva, με τον σχεδιασμό, του αεροσκάφους An-178 θα αντικαταστήσει ουσιαστικά το πεπαλαιωμένο μεταγωγικό αεροσκάφος An-12, που ευρίσκεται σε υπηρεσία στην Ουκρανία τη Ρωσία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες. Το νέο μεταγωγικό αεροσκάφος θα μεταφέρει έως και 18 τόνους φορτίου και θα φέρει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες μεταφοράς του το AN-178.θα υπερβαίνει κατά πολύ το παλαιότερο An-12. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το An-178 διαθέτει μεγαλύτερο μέγεθος, ύψος, πίεση διαμερίσματος φορτίου, καθώς επίσης και 2 πανίσχυρους κινητήρες jet τύπου.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
http://www.military-informant.com/index.php/airforce/3171-1.html #. UcILCJyBNAI