Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το έργο με την ονομασία «Κάλχας», που υλοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως στον Γράμμο και στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, παραδόθηκε χθες επισήμως στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου από την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που το δημιούργησαν.


ΠΗΓΗ : Φίλος Ενόπλων Δυνάμεων notification+zj4yyaot6o9c@facebookmail.com  ΣΤΟ  Ε-MAIL μου

Ο Φίλος Ενόπλων Δυνάμεων δημοσίευσε στην ομάδα ΦΙΛΟΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ/ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μια πολύ αξιόλογη και πρωτότυπη...
Φίλος Ενόπλων Δυνάμεων23 Ιουνίου 8:27 μ.μ.
Μια πολύ αξιόλογη και πρωτότυπη <<εργασία>>παγκοσμίως, έλαβε <<σάρκα και οστά>> απο Έλληνες επιστήμονες. Ελπίζουμε να αποδώσει και να προλάβουμε περαιτέρω καταστροφές στη Πατρίδα μας.

{Ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης πρόβλεψης της πορείας ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς στη δυσπρόσιτη περιοχή του Γράμμου έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρχές του Νομού Ιωαννίνων και Καστοριάς. Το έργο με την ονομασία «Κάλχας», που υλοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως στον Γράμμο και στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, παραδόθηκε χθες επισήμως στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου από την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων που το δημιούργησαν. 

Μέσω του προγράμματος παρέχονται άμεσα online πληροφορίες για την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς στα πρώτα πέντε λεπτά από την εκδήλωσή της. Μέσω των μετεωρολογικών σταθμών που έχουν εγκατασταθεί οι αρμόδιες αρχές θα λαμβάνουν πληροφορίες για τον χρόνο και την κατεύθυνση εξάπλωσης της πυρκαγιάς είτε από το διαδίκτυο είτε με μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο. Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην Κύπρο και, σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή χημείας Σέρκο Χαρουτουνιάν, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με δασικές πυρκαγιές. 

Το έργο κόστισε 2,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα «Life», ενώ στην ομάδα υλοποίησης συμμετείχε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών «Terra Nova», ο «Αρκτούρος», η Οnex Hellenic και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Η παρουσίαση του προγράμματος στα Γιάννενα συνοδεύτηκε από εκπαίδευση και ενημέρωση εκπροσώπων των φορέων που πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν, πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν μόνο οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο της πρόληψης και της δασοπυρόσβεσης. Ένας λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο Γράμμος ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που διήρκεσε 14 ημέρες και κατέκαψε την περιοχή, με τις αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να επέμβουν λόγω της δυσκολίας πρόσβασης. Για την υλοποίηση του έργου έχουν εγκατασταθεί τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί στην Αετομηλίτσα και στον Γοργοπόταμο, σε σημεία εντός της προστατευόμενης περιοχής. 

Η επιλογή των σημείων τοποθέτησης των μετεωρολογικών σταθμών ειδικού τύπου έγινε μετά από καταγραφή και αποτύπωση των χλωριδικών ειδών στην περιοχή του Γράμμου, με σκοπό να καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα «εύφλεκτα» σημεία του Γράμμου, καθώς η ταχύτητα ανάφλεξης του κάθε δένδρου διαφέρει από είδος σε είδος. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι κατασκευασμένοι με τρόπο που να προφυλάσσονται από άγρια ζώα, να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να είναι ενεργειακά αυτόνομοι και να διαθέτουν ασύρματο σύστημα μετάδοσης GSM (κινητής τηλεφωνίας) δεδομένων.}

Πηγή ➤ zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ