Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δέησης υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

ΠΗΓΗ : "      ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ         "







Στην Κύπρο, συμπληρώνονταν 39 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων, με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑΓια τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία
22/07/2013
Διήμερο τιμής στα θύματα του Αττίλα και μνήμης για την μεγάλη εθνική τραγωδία που συνεχίζεται αυτό που πέρασε. 

Η επέτειος των 39 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου, τον θάνατο τεσσάρων χιλιάδων Ελλήνων Κυπρίων, εκατοντάδες αγνοούμενους και διακόσιους χιλιάδες εκπατρισμένους, στις 20 Ιουλίου του 1974, σημάδεψε για άλλη μια χρονιά Ελλάδα και Κύπρο. 

Χθες, ο Δήμος Αθηναίων, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και  η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας τέλεσαν Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ενώ σήμερα, στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιείται η κεντρική επετειακή αντικατοχική εκδήλωση της Ομοσπονδίας στην Πλατεία του Συντάγματος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ΚΕΔΚΕ και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας  και ομιλητή τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου, ενώ θα ακολουθήσει αντικατοχική συναυλία. 

Το περασμένο Σάββατο, στις 5.30 π.μ., ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήχησαν οι σειρήνες, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή αξιωματικούς και οπλίτες, που εψάλη στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. 

Μετά την επιμνημόσυνο δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. 

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δριβελέγκα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον πρέσβη της Ελλάδος και άλλους. 

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδίκασαν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση του νησιού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσοντας τη βούληση τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. 

Το μήνυμα του Α. Σαμαρά 

«Οι Έλληνες συμπαρατασσόμαστε σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, τη διεκδίκηση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύσης που να βάζει τέλος στην κατοχή και να επανενώνει τη Μεγαλόνησο. Λύσης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής. Λύσης λειτουργικής και πραγματικά βιώσιμης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του. 

Η 20η Ιουλίου είναι «για τους Απανταχού Έλληνες, ημέρα τιμής και μνήμης. Αλλά και ημέρα ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος. Ημέρα χρέους», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: 

«Είναι πρωτίστως, ημέρα τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες και τους εν ψυχρώ εκτελεσθέντες, τους νεκρούς και τους αγνοούμενους της εισβολής του Αττίλα. Είναι πρωτίστως ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη Εθνική τραγωδία στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. 

Για την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγοποίηση αδελφών μας Ελλήνων στην ίδια την Πατρίδα τους, τους βανδαλισμούς μνημείων του Πολιτισμού και της Εκκλησίας μας. 

Είναι, ταυτόχρονα, ημέρα υπόμνησης ότι το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ημέρα χρέους του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και του Πολιτισμένου Κόσμου απέναντι στη μαρτυρική Μεγαλόνησο που βρίσκεται, τώρα, αντιμέτωπη και με την πιο δεινή οικονομική κρίση». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 

«Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ παραμένει ο στόχος της Ελλάδας για την οποία το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της», ανέφερε στη δική του δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. 

«Τριάντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 που βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε από τη μία μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες. Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της. Επίσης, άγνωστη συνεχίζει να είναι η τύχη των αγνοουμένων οι συγγενείς των οποίων περιμένουν εδώ και 39 χρόνια απαντήσεις στα ερωτήματά τους» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, που καταλήγει: 

«Σε αυτές τις πλέον αντίξοες συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αντοχή της αλλά και εξελίχθηκε σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Όσοι έχουν πιστέψει ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου θα προκαλέσουν μεταβολή της πολιτικής μας στο Κυπριακό πλανώνται οικτρά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ