Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ενας «Πορτοκαλεώνας» φέρνει κοντά Ελληνες και Ολλανδούς

ΠΗΓΗ : http://www.schizas.com

E-mailΕκτύπωσηPDF
 ( 0 Αξιολογήσεις ) 
Εμφανίσεις: 167
portokaleonas
Την «καλλιέργεια» ενός «Πορτοκαλεώνα» ξεκινά φέτος η ολλανδική πρεσβεία, της Αθήνας. Πού; Σε έναν μεγάλο ισόγειο χώρο, κάτω ακριβώς από την πρεσβεία, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7. Orange Grove:
Aυτή είναι στα αγγλικά η ονομασία ενός πολύ φιλόδοξου πρότζεκτ, πρωτοβουλία του Ολλανδού πρέσβη κ. Γιαν Φέρστεϊχ (Jan Versteeg) που αφορά άμεσα τους Ελληνες φοιτητές με νέες ιδέες γύρω από το επιχειρείν και, βέβαια, τους νέους Ελληνες και Ολλανδούς επιχειρηματίες (έως 35 ετών).
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του «Πορτοκαλεώνα», ο οποίος θα προσφέρει στέγη σε νέες επιχειρήσεις, νομική υποστήριξη και καθοδήγηση και,
κυρίως, διασύνδεση με ένα ευρύ, διεθνές επιχειρηματικό αλλά και πανεπιστημιακό δίκτυο.
Η πρωτοβουλία ανήκει μεν στην ολλανδική πρεσβεία, ωστόσο, στο πρότζεκτ συμμετέχουν πολλοί φορείς, οργανισμοί και άτομα. Ενδεικτικά: δύο ολλανδικά πανεπιστήμια, του Αμστερνταμ και του Ντελφτ, ο Δήμος του Αμστερνταμ, ελληνο-ολλανδικές επιχειρήσεις, μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως η Ελληνική Ζυθοποιία, καθώς και εταιρείες της Ολλανδίας που θέλουν να επενδύσουν στις νεότερες γενιές, Ελληνες φοιτητές της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ά.
Στον αδιαμόρφωτο ακόμα χώρο, ο πρέσβης κ. Φέρστεϊχ τόνισε ότι μας κάλεσε «σε αυτό το γιαπί για να δείξουμε πόσο όμορφος θα γίνει». Ακολούθησε σύντομη προβολή για το πώς θα έχει διαμορφωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου: ολλανδική αρχιτεκτονική, με ευελιξία εσωτερικών αλλαγών, αλλά και ελληνικό ντιζάιν στην επίπλωση (ευγενική χορηγία της Cocomat).
«Θα αναρωτηθεί κανείς: γιατί η ολλανδική πρεσβεία; Είναι δική μας δουλειά ένα τέτοιο πρότζεκτ για την Ελλάδα;» Είπε ο πρέσβης στην ομιλία του. Για να δώσει την απάντηση ο ίδιος: «Ναι, νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά. Βλέπετε, πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση αρνητικών στερεοτύπων περί Βορρά και Νότου. Αλλά το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό μας μέλλον και μαζί θα βγούμε από την κρίση».
Ετσι, λοιπόν, απέναντι ακριβώς από το Παναθηναϊκό Στάδιο, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο «Πορτοκαλεώνας» θα προσφέρει εργασιακό χώρο, δίκτυο επαφών και πρόσβαση στην τεχνογνωσία σε Ελληνες και Ολλανδούς νέους επιχειρηματίες που είτε θέλουν να ξεκινήσουν είτε θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα (οι ενδιαφερόμενοι ας αποταθούν στο ath-orangegrove@ minbuza.nl). «Μια επιτροπή θα εξετάσει τις σχετικές προτάσεις και θα επιλέξει από πενήντα έως και εκατό προτάσεις», τόνισε ο κ. Φέρστεϊχ. Απώτερος σκοπός; «Να σταματήσει το brain drain, η αιμορραγία των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, να μείνουν εδώ ή και να γυρίσουν πίσω».
Οπως μας είπε ο κ. Θοδωρής Κλούβας, Ελληνας φοιτητής στην Ολλανδία, από μητέρα Ολλανδή, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στον «Πορτοκαλεώνα» (υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας), «μέσα από αυτό το πρόγραμμα, μπορεί μια νέα εταιρεία ή κάποιος φοιτητής με μια ευρηματική ιδέα να έρθει σε επαφή με μιαν άλλη εταιρεία ή άλλους νέους επιχειρηματίες με παρόμοιες ιδέες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Θα υπάρχει η ευκαιρία να τους δοθεί η τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς από μεγάλες επιχειρήσεις. Ο “Πορτοκαλεώνας” δεν θα προσφέρει απλώς στέγη σε έναν νέο επιχειρηματία, αλλά θα προσπαθήσει να του δώσει κίνητρα και εφόδια για να συνεχίσει, να προχωρήσει αυτό που ξεκίνησε. Προσωπικά, το βλέπω ως εξής: οι γερές, στέρεες δομές της Ολλανδίας έρχονται να συναντήσουν και να συνδυαστούν με την ευρηματικότητα του Ελληνα».
Ο Ολλανδός πρέσβης κ. Φέρστεϊχ επιθυμεί λοιπόν να σταματήσει το brain drain μέσα από τον «Πορτοκαλεώνα» και να εδραιωθεί το brain mobility: μια (άλλου τύπου από αυτή που ακούμε συχνά…) κινητικότητα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. «Οχι μόνο προς τον Βορρά αλλά και προς τον Νότο», υπογραμμίζει. «Ξέρετε, το πρόγραμμα αυτό δεν θα ωφελήσει μόνον τους Ελληνες, αλλά και τους Ολλανδούς ελεύθερους επαγγελματίες. Τους καλούμε να γνωρίσουν αυτό το τόσο “κουλ” μέρος που είναι η Αθήνα, να δουλέψουν έστω και προσωρινά εδώ, αντί να εργάζονται μέσω Ιντερνετ από κάποια ολλανδική επαρχία. Θα είναι καλύτερα γι’ αυτούς σε ένα τόσο ωραίο μέρος, όπως η Ελλάδα. Αρκεί να το μάθουν. Και εμείς θέλουμε να το μάθουν».
 
Πηγή: Καλά Νέα


Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=52734:enas-lportokaleonasr-fernei-konta-ellines-kai-ollandoys&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220#ixzz2ZFEyxgs4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ