Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
28/08/2013
Επιθεωρητές του ΟΗΕ συλλέγουν δείγματα από σημείο στο οποίο
φέρεται να έγινε επίθεση με χημικά όπλα
Εντονότερες γίνονται ώρα με την ώρα οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ξεκινήσουν σύντομα μία περιορισμένη επίθεση εναντίον του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε απάντηση της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού. 

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μπορεί να αρχίσουν ακόμα και την Πέμπτη, ενώ οι επιθέσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες, θα είναι περιορισμένης κλίμακας και στόχος τους είναι «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα σε περίπτωση που δοθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα η εντολή για χτύπημα στη Συρία. 

«Έχουμε μετακινήσει μονάδες στην περιοχή προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελέσουν οποιαδήποτε επιλογή αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Ομπάμα», δήλωσε ο κ. Χέιγκελ, ενώ ερωτηθείς αν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν «έτσι απλά», απάντησε καταφατικά. «Ναι», είπε, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε». 

Στο μεταξύ, τη χρήση βομβών φωσφόρου και ναπάλμ σε αμάχους τη Δευτέρα κοντά στο Χαλέπι της Συρίας κατήγγειλε ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10 θανάτους, καθώς και για τραυματισμό δεκάδων. 

ίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν γιατρούς να βάζουν μια λευκή αλοιφή στο ερεθισμένο δέρμα αρκετών ανθρώπων που ουρλιάζουν, εκ των οποίων πολλοί είναι νεαρά αγόρια. 

Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Δανία 

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε εσπευσμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές, προκειμένου να συζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την κατάσταση στη Συρία και τον τρόπο απάντησης στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού. 

Όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και σχετική ψηφοφορία. 

Η Βρετανία «δεν αποβλέπει στο να ανατρέψει» την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μία απάντηση στη χρήση χημικών όπλων 

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η χώρα του είναι «σε ετοιμότητα για να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους». 

«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έλαβε την απόφαση να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης. 

«Το να εμπλακεί ή όχι η Γαλλία, να δράσει ή να μη δράσει, να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει, να παρέμβει ή να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, το ερώτημα αυτό (...) θα επανακάμψει τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Έτοιμο για κάθε σενάριο είναι το Ισραήλ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

«Το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, όμως θα απαντήσει με δύναμη σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον του», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. 

Η Ιταλία πάντως, απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». 

«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο μιλώντας στο κοινοβούλιο. 

Η Δανία από την πλευρά της, δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. 

Ο Ευ. Βενιζέλος 

«Εμείς θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι μίλησε εκτενώς για το ζήτημα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς. 

«Πρέπει, βεβαίως να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη "Γενεύη ΙΙ", μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε. 

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ 

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι «όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ένας νέος πόλεμος «στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες» και συμπληρώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας». 

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία τάχθηκε και το ΚΚΕ, καλώντας τον ελληνικό λαό να απαιτήσει από την κυβέρνηση να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να μη διατεθούν ελληνικές υποδομές ούτε ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στον «νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο». 

«Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή», ανέφερε το ΚΚΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ