Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τέσσερις Έλληνες στη στέγη του κόσμου

ΠΗΓΗ : "BLOKO.GR "


Τρίτη, 20 Αύγουστος 2013 17:42          
Σε απάτητες κορυφές στα Ινδικά Ιμαλάια σκαρφάλωσαν τέσσερις Eλληνες ορειβάτες και έστησαν ελληνικές σημαίες σε σημεία που ποτέ κανείς δεν είχε φτάσει πριν. Μάλιστα οι Eλληνες ορειβάτες ονόμασαν «Χαμένο Μαργαριτάρι» (Mutik Skal στην ντόπια διάλεκτο), μια κατακόρυφη, απότομη
και τρομακτική κορυφή, που είναι αθέατη από τις γύρω κοιλάδες.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, τη δυνατή βροχή και τον αέρα που θέριζε, οι ορειβάτες κοιμήθηκαν κάτω από βράχους και πάτησαν σε αιώνιους παγετώνες, όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει από κάτω.

Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος από την Αθήνα, ο Νίκος Λαζανάς επίσης από την Αθήνα, ο Πάνος Αθανασιάδης που εργάζεται ως ερευνητής Μετεωρολογίας στηn Μπολόνια και ο Νίκος Κρούπης από την Πύλη Τρικάλων, οργάνωναν μήνες το ταξίδι και το ξεκίνησαν όταν κατάφεραν να πάρουν το 50% των εξόδων τους από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Ταξίδεψαν μέχρι την Ινδία, έφτασαν στην περιφέρεια Λαντάκ και στην απομακρυσμένη κοιλάδα Ράρου, εκεί όπου φτάνουν μόνο ριψοκίνδυνοι ορειβάτες και αναρριχητές. Κατά ομάδες, κυρίως ανά δύο, κατέκτησαν τις κορυφές Κατκάτ Κανγκρί (6.148μ.), Χαμένο Μαργαριτάρι (6.243μ.), Σκίλμα Κανγκρί (6.020μ.), Λάμα Σου (5.947μ.).

«Ηταν μια μοναδική εμπειρία, γιατί είμαστε μια μικρή ομάδα ορειβατών, που βάλαμε στόχο τα Ινδικά Ιμαλάια, δύσκολο εγχείρημα για Eλληνες. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά τα καταφέραμε σε όλους τους στόχους», λέει στο «Eθνος» ο Ν. Κρούπης.



Επι οκτώ ώρες

Το «Χαμένο Μαργαριτάρι» καταγοήτευσε τους ορειβάτες. Οι Π. Αθανασιάδης και Ν. Κρούπης περπατούσαν επί σχεδόν 8 ώρες σε σημεία απάτητα, κοφτερούς βράχους και παγετώνες και συνέχισαν αποκλειστικά σχεδόν με παγοβίδες και πολύ μεγάλη προσοχή.

Στη διαδρομή βρήκαν ένα κομμάτι στατικού σχοινιού, γύρω από έναν βράχο, που προφανώς είχε ξεμείνει από προηγούμενη καταρρίχηση. Υπέθεσαν, μάλιστα, ότι είχε τοποθετηθεί πριν από 3-5 χρόνια, ενώ όταν κατέβηκαν και έψαξαν, δεν βρήκαν καμία καταχωρημένη αναφορά για την προσπάθεια αυτή. Από το σημείο εκείνο και μετά η αναρρίχηση ήταν πιο απαιτητική και μέχρι την κορυφή στο «Χαμένο Μαργαριτάρι», δεν βρήκαν κανένα ίχνος προηγούμενης ανάβασης.

Το χάος

«Η ανάβαση αποδείχτηκε εξαιρετικά επίπονη. Η κόψη του βράχου ήταν πολύ σαθρή και για τα 200 τελευταία μέτρα κουραστήκαμε αρκετά, αφού στα δεξιά μας υπήρχε χάος 1.000 μέτρα σχεδόν κατακόρυφου κενού. Εβλεπες το χάος και σου κοβόταν η ανάσα, αλλά η πρόκληση ήταν μεγάλη. Οταν το GPS έδειξε τις συντεταγμένες που θέλαμε και το υψόμετρο των 6.243 μέτρων, η χαρά μας δεν περιγραφόταν. Στην κορυφή δεν υπήρχε κανένα σημάδι από προηγούμενη ανάβαση και φτιάξαμε έναν μικρό κούκο από πέτρες? Μείναμε για περίπου μισή ώρα χαζεύοντας το άπειρο, μαγεμένοι από το τοπίο», λέει συγκλονισμένος από την εμπειρία του ο Ν. Κρούπης.



Το χρονικό

Η πρόκληση, τα... UFO και η διανυκτέρευση στους βράχους

Τα Ινδικά Ιμαλάια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, ωστόσο πολλοί δεν τολμούν να τα προσεγγίζουν γιατί από εκεί (το τμήμα προς την Κίνα), προέρχονται οι μαρτυρίες ντόπιων που κάνουν λόγω για εμφάνιση... UFO (!!!). Κάποιοι ανέφεραν ότι είδαν μοβ διαστημόπλοια, που αποβίβασαν πράσινα ανθρωπάκια και οι ιστορίες έκτοτε δίνουν και παίρνουν.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε από την Αθήνα με πρώτο προορισμό το Νέο Δελχί και από εκεί πέταξαν για την πόλη Λεχ. Από τη Λεχ αναχώρησαν οδικώς για το χωριό Ράρου στην ομώνυμη κοιλάδα, με συνοδεία δύο μαγείρων από το Νεπάλ.

Μαζί τους είχαν 8 άλογα και καβαλάρηδες για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Από εκεί άρχισαν σταδιακά την ανάβαση προς το βουνό, αρχικά σε χαμηλό υψόμετρο και αργότερα σε μεγαλύτερο. Στη διαδρομή εφοδιάζονταν με νερό, όπου έβρισκαν πηγές, ενώ περπατούσαν ώρες ατελείωτες και διανυκτέρευαν σε απάνεμα σημεία. Κάπου στα 5.300 μέτρα οι ορειβάτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μην έχοντας αντίσκηνο και αφού είχαν χωρίσει από τους υπόλοιπους, οι Γ. Βουτυρόπουλος και Ν. Λαζανάς κοιμήθηκαν έξω, κάτω από τους βράχους, σε ένα σημείο που έκοβε τη βροχή. Και παρά τη βροχή και τη χιονόπτωση κατάφεραν να φτάσουν στο «Δόντι του μοναχού», σε υψόμετρο 5.947 μέτρων και να πατήσουν για πρώτη φορά πάνω της.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ