Σύμφωνα με το ρωσικό τύπο, στον χώρο της άμυνας , είναι έτοιμο προς παρουσίαση το νέο ΤΟΜΑ με την ονομασία «Kurganets-25″ το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα «κατά παρέλαση της Νίκης» την 09 Μάιου 2014, όπως ονομάζουν οι Ρώσοι την παρέλαση για την νίκη τους στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Την ημέρα εκείνη θα παρουσιασθεί συγκεκριμένα μία ίλη ΤΟΜΑ που θα περιλαμβάνει 16 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (AFV) «Kurganets-25″ .
Πολλά στοιχεία του νέου τεθωρακισμένου δεν έχουν γίνει γνωστά . Η φιλοσοφία των Ρώσων κατασκευαστών όμως είναι η δημιουργία ενός ΤΟΜΑ με χαρακτηριστικά άρματος . Το ΤΟΜΑ αυτό θα διαθέτει πυροβόλο διαμετρήματος πιθανόν 122 mm τοποθετημένο σε αυτόματο πύργο, που θα διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης και σύγχρονο Σ.Ε.Π.( σύστημα ελέγχου πυρός) Όλες οι ρυθμίσεις και εργασίες του πληρώματος θα γίνονται από το εσωτερικό του άρματος αυτού.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του εβδομαδιαίου «στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος»( военно-промышленного комплекса), ο εκπρόσωπος του εργοστασίου που παράγονται τα εν λόγω ΤΟΜΑ στο Kurgan, αναφέρει το «Kurganets-25″ ως πλατφόρμα οπλικών συστημάτων, καταδεικνύοντας την φιλοσοφία κατασκευής αυτών των οχημάτων μάχης πεζικού καθώς και των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού . Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οχήματα μάχης πεζικού και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο ρωσικό στρατό, διαφέρουν μόνο από τον οπλισμό που φέρουν .
http://www.armouredvehicle.info/?p=261
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών