Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ευρωκοινοβούλιο: 6,5 δισ. οικονομική βοήθεια σε αλιείς. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
25/10/2013
Την παροχή οικονομικής βοήθειας σε αλιείς προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EΤΘΑ), που αποτέλεσε αντικείμενο σχεδίου νομοθετήματος ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η σχετική ενίσχυση θα βοηθήσει τους ψαράδες να συμμορφωθούν με την απαγόρευση της ρίψης στη θάλασσα ανεπιθύμητων αλιευμάτων, αγοράζοντας εκλεκτικότερα αλιευτικά εργαλεία.
Η προτεινόμενη νομοθεσία αναμένεται επίσης ότι θα οδηγήσει στη βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας, της συλλογής δεδομένων, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για τους τελικούς κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του ΕΤΘΑ.
Προς μια βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ
Η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα καθορίζουν βιώσιμες αλιευτικές ποσοστώσεις από το 2015 και περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η ρίψης στη θάλασσα ανεπιθύμητων αλιευμάτων απαγορεύεται.
Το ΕΤΘΑ θα βοηθήσει επομένως τους αλιείς να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες υποστηρίζοντας τις επενδύσεις σε πιο εκλεκτικά αλιευτικά εργαλεία ή εξοπλισμό, ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός, η αποθεματοποίηση και η εκφόρτωση ανεπιθύμητων αλιευμάτων.
Περισσότερα δεδομένα για την καλύτερη διαχείριση αλιευμάτων
Το ΕΤΘΑ θα χρηματοδοτήσει επίσης τη συλλογή και τη διαχείριση των σχετικών με την αλιεία δεδομένων, που είναι για παράδειγμα απαραίτητα για να καθοριστεί η Μέγιστη Βιώσιμη Απόδοση (ΜΒΑ) η οποία απαιτείται από τους νέους κανόνες της ΚΑλΠ.
Να σημειωθεί ότι ο όρος ΜΒΑ αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων που μπορούν να αλιεύονται κάθε χρόνο ώστε ο πληθυσμός των αλιευόμενων ειδών να διατηρεί τη μέγιστη παραγωγικότητά του.
Εκσυγχρονισμός των μηχανών
Το Κοινοβούλιο με τροπολογία του στην αρχική πρόταση της Επιτροπής πρόσθεσε τη στήριξη του ΕΤΘΑ στην απόσυρση, την αντικατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό των μηχανών, υπό την προϋπόθεση ότι η ισχύς του νέου κινητήρα θα είναι κατά 40 % τουλάχιστον μικρότερη εκείνης του κινητήρα που αντικαταστάθηκε. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν μια τροπολογία που αφορούσε επιδοτήσεις για την ανανέωση του στόλου.
Υποστήριξη στους νέους ψαράδες
Σύμφωνα με σχετική τροπολογία που εισήγαγαν οι ευρωβουλευτές, το ΕΤΘΑ θα μπορεί να παρέχει ατομική στήριξη ύψους έως και 100.000 ευρώ σε νεαρούς αλιείς κάτω των 35 ετών για εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα αγοράζουν αλιευτικό σκάφος μικρής κλίμακας και παράκτιας αλιείας μεταξύ 5 και 20 ετών και ότι θα διαθέτουν εργασιακή εμπειρία 5 ετών στον κλάδο.
Απλούστεροι κανόνες, καλύτερος έλεγχος και συμμόρφωση
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική όπως και η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΘΑ με το σκεπτικό ότι η χρήση ενός κοινού ταμείου θα συμβάλει στην απλοποίηση και τη συνένωση των δύο πολιτικών.
Η χρήση του ΕΤΘΑ για τη χρηματοδότηση μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης θα μπορούσε να διασφαλίσει το σεβασμό των κανόνων που διέπουν την ΚΑλΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ